Raketa pogodila brod koji je plovio prema Jadranu

3
Radiosarajevo.ba
Raketa pogodila brod koji je plovio prema Jadranu
Foto: Printscreen / Ilustracija

Raketa lansirana iz Jemena, s područja pod kontrolom Hutija, pogodila je komercijalni tanker te izazvala požar i materijalnu štetu, ali nije bilo žrtava, saopćila je američka vojska.

Napad na tanker STRINDA dogodio se oko 60 nautičkih milja (111 km) sjeverno od moreuza Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev oko 22 sata po našem vremenu, rekao je američki dužnosnik.

Drugi američki dužnosnik rekao je da je STRINDA mogla samostalno ploviti i nakon napada.

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

"Nije bilo američkih brodova u blizini u vrijeme napada, ali razarač američke mornarice USS Mason odgovorio je na poziv tankera STRINDA i trenutno pruža pomoć", objavilo je Centralno zapovjedništvo američke vojske, koje nadzire američke snage na Bliskom istoku.

Tanker za hemikalije plovi pod norveškom zastavom, a njegov norveški vlasnik, Mowinckel Chemical Tankers, i menadžer Hansa Tankers još nisu komentirali događaj.

Jemenski Huti objavili video otmice broda u Crvenom moru

Jemenski Huti objavili video otmice broda u Crvenom moru

Huti, inače skloni Iranu, uključili su se u sukob Izraela i Hamasa te napadaju brodove na važnim plovnim putevima i ispaljuju projektile na sam Izrael.

U subotu, 9. decembra, su Huti upozorili da će gađati sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira na njihovu nacionalnost, i upozorili međunarodne tankerske i brodske firme da ne posluju u izraelskim lukama.

STRINDA je ukrcala biljno ulje i biogoriva u Maleziji i krenula je prema Veneciji u Italiji, pokazuju podaci firme za praćenje brodova Kpler, piše Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije