Radnici hotela u Los Angelesu štrajkuju zbog plaća i skupog stanovanja

0
Hina
Radnici hotela u Los Angelesu štrajkuju zbog plaća i skupog stanovanja
Foto: Facebook / Radnici / Ilustracija

Hiljade hotelskih radnika u Los Angelesu stupilo je u nedjelju u štrajk zahtijevajući povećanje plaća i beneficije u gradu u kojem visoki troškovi stanovanja otežavaju osobama s niskim plaćama da žive blizu svojih radnih mjesta.

Sindikat Unite Here Local 11, koji predstavlja 15.000 radnika u više od 60 velikih hotela u Los Angelesu i okrugu Orange, proglasio je u nedjelju štrajk i to tokom prazničnog vikenda 4. jula, kad je ljetna sezona putovanja u južnoj Kaliforniji u punom jeku.

To je jedan od najvećih štrajkova koji su pogodili američku ugostiteljsku industriju posljednjih godina. Ujedno, preklapa se sa štrajkom holivudskij scenarista, koji je u 9. sedmicu i već uzima danak ekonomiji Los Angelesa i produkciji showbiza.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Hotelskim radnicima, uključujući spremačice, perače posuđa, kuhare, konobare, portire i recepcionare, bore se kako bi si priuštili smještaj u gradovima u kojima rade, a mnogi su bili besposleni tokom pandemije dok su profiti industrije skočili, navodi sindikat u svom priopćenju.

"Naše članove je prvo uništila pandemija, a sada pohlepa njihovih šefova", izjavio je supredsjednik sindikata Kurt Petersen.

S druge strane, pregovarači koji predstavljaju 44 hotela optužili su sindikat za politiziranje i neuspjeh pregovaranja u dobroj vjeri.

Nekoliko hiljada radnika prestalo je raditi od nedjelje ujutro u desetak hotela, a očekuje se da će taj broj rasti kako štrajk traje, izjavila je glasnogovornica sindikata Maria Hernandez.

Sindikat je u petak postigao ugovor s najvećim poslodavcem, Westin Bonaventure Hotel & Suites u središtu Los Angelesa, čime je izbjegnut štrajk u tom hotelu, rekao je Hernandez te pozvao pregovaračku skupinu hotelske industrije "da slijede vodstvo Westina Bonaventure".

Sindikat navodi da njegovi radnici zarađuju 20 do 25 dolara po satu te zahtijeva odmah povećanje od pet dolara po satu i dodatnih tri dolara po satu u sljedećim godinama ugovora, plus poboljšanu zdravstvenu zaštitu i penziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije