Nionokse / Radijacija porasla 16 puta: Rusi hitno moraju napustiti selo nakon eksplozije

13. 08. 2019. u 16:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 189

Ruske vlasti savjetovale su stanovnicima Nionokse da napuste selo nakon nesreće koja je izazvala porast nuklearnog zračenja, a ljekari koji su tretirali žrtve poslani su u Moskvu na medicinski pregled, objavile su danas novinske agencije Interfax i TASS.

Otkriven uzrok povećanja radijacijskog zračenja u Rusiji?

Ruska meteorološka agencija objavila je da je razina radijacije u gradu Severodvinsku na sjeveru Rusije narasla između 4 i 16 puta nakon, kako tvrde dužnosnici, eksplozije prilikom testiranja raketnog motora s morske platforme.

I dalje se ne zna zašto je eksplozija uzrokovala pojačano zračenje.

Evakuacija stanovnika

"Primili smo obavijest o planiranim aktivnostima vojnih vlasti. U tom smislu, stanovnici Nionokse pozvani su da 14. augusta napuste selo", objavile su vlasti Severodvinska, prenosi Interfax, piše Hina.

Prema TASS-u, ljekari koji su pomagali žrtvama nesreće poslani su u Moskvu na pregled, a prije odlaska potpisali su dokument kojim su obećali da neće otkrivati informacije o incidentu.

Ministarstvo odbrane je prvo objavilo da je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska otkrile su da je zabilježen kratak rast razina radijacije.

Greenpeace tvrdi da je zračenje naraslo 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila da je naraslo između 4 do 16 puta.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petero ljudi.

U saopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja i da su tri osobe zadobile opekline.

Strah od novog Černobila

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo.

Stanovnici Severodvinska su osigurali zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u historiji dogodila se 1986.u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko sedmica pokušavale prikriti razmjere katastrofe.

Tagovi: Rusija eksplozija

NEMA KOMENTARA