Racija u Birminghamu zbog smrtonosnog napada u Londonu

Radiosarajevo.ba
Racija u Birminghamu zbog smrtonosnog napada u Londonu
Britanska policija provela je raciju u domu u Birminghamu, a akcija je povezana s jučerašnjim napadom u Londonu u kojem je poginulo troje ljudi.

Kako je javio Sky News, deseci policajaca okružilo je kuću u Birmighamu, a cijelo područje okružila su policijska vozila koja su blokirala saobraćaj. Ceste su nakon racije otvorene, ali policijski službenici i dalje su na mjestu događaja. 

Lokalna policija nije željela komentirati raciju, te su sve upite usmjerili na londonsku policiju koja provodi istragu o jučerašnjem napadu na Westminster. U policiji grada Londona odbili su komentirati reakciju iz "operativnih razloga". Dan nakon napada ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu u kojemu su poginule četiri osobe, a dogodio se na prvu godišnjicu krvavih napada u Bruxellesu, policija pretpostavlja da je riječ o "islamskom terorizmu".

Četrdesetak osoba je povrijeđeno kada se muškarac u crnom zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu, preko puta Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament. Napadača koji je prema mišljenju istražitelja djelovao sam, nakon toga je "ustrijelio drugi policajac", rekao je Mark Rowley iz protuterorističke policije, piše Hina.

"Neću govoriti o identitetu napadača (...), ali pretpostavljamo da je riječ o islamskom terorizmu", rekao je Rowley.

Među povrijeđenima su troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumuna, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja kojih su državljani stradali u napadu. Premijerka Theresa May koja je rekla da je napad djelo "izopačenog" uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da "nas sile zla neće podijeliti".

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. juna 2005. za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al Qaede, u kojima je u londonskom gradskom prijevozu poginulo 56 ljudi. Sva britanska glasila u četvrtak pišu o napadu, a tabloid Daily Mirror naziva ga "napadom na demokraciju".

"Londonci neće dopustiti da ih terorizam uplaši", poručio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije