Putujete u Austriju? Donesena važna odluka o cijenama vinjeta

1
Radiosarajevo.ba
Putujete u Austriju? Donesena važna odluka o cijenama vinjeta
Foto: Screenshot / Austrijske vinjete

U srijedu, 30. augusta, su kancelar Karl Nehammer (ÖVP) i vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) predstavili još jedan paket protiv inflacije.

Šef Vlade ne samo da je naglasio da će doći do ograničenja najamnina i zamrzavanja naknada, nego i valorizacije socijalnih davanja, što se do sada smatralo skrivenim povećanjem poreza.

Nehammer je najavio i mjeru koja bi se trebala posebno svidjeti putnicima. Cijene klimatske karte i vinjeta za autoceste neće biti povećane u odnosu na 2023. godinu – naveo je to šef Vlade.

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Međutim, ključni element paketa vjerovatno će biti gornja granica rasta najamnina. To će vrijediti za sve zakonski regulirane najamnine, dakle i za stanove koji su bili dio poticaja. To će kao inicijativa biti doneseno u Saboru, a u sve bi se trebala uključiti i opozicija. Uostalom, to je bila njihova ideja, priznaje Nehammer.

Kao četvrta i posljednja tačka, trebalo bi postrožiti transparentnost cijena u pravu tržišnog takmičenja. Cilj Vlade je smanjiti inflaciju. Inflacija je sada pala s jedanaest posto na sedam. U septembru i oktobru moglo bi doći do novog pada inflacije.

Odlične vijesti iz Austrije: Pogledajte na kojim dionicama autoputa vam ne treba vinjeta

Odlične vijesti iz Austrije: Pogledajte na kojim dionicama autoputa vam ne treba vinjeta

Što se tiče cijena vinjeta ovo bi trebale biti cijene u 2024. godini:

Austrijska godišnja vinjeta za 2024. koštat će 96,40 eura za automobile (189,56 KM), dvomjesečna je 29 eura (57,03 KM), a desetodnevna vinjeta košta 9,90 eura (19,47 KM). Motociklisti plaćaju godišnju vinjetu 38,20 eura (75,12 KM), dvomjesečnu 14,50 eura (28,51 KM), a desetodnevnu 5,80 eura (11,41 KM).

Da savezna vlada nije odlučila ukinuti savezne pristojbe, cijena vinjete bi porasla na 110 eura (216,31 KM), navodi se u saopštenju vlade.

Klima karta inače stoji 1095 eura (2153,25 KM), a osobe do 25 i starije od 65 godina te osobe s invaliditetom plaćaju 821 euro (1614,45 KM), piše portal Kroativ

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije