'Putinov kuhar' Jevgenij Prigožin priznao rusko uplitanje u američke izbore

2
Fena
'Putinov kuhar' Jevgenij Prigožin priznao rusko uplitanje u američke izbore
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski poslovni čovjek Jevgenij Prigožin izjavio je u ponedjeljak da se uplitao u američke izbore i nastavit će to da čini i u budućnosti, u prvom takvom priznanju ličnosti koju je zvanično naveo Washington da ulaže napore u uticaju na američku politiku.

U komentarima koje je postavila press služba njegove catering firme na ruskom ekvivalentu Facebooka, VKontakte, Prigožin piše:

"Uplitali smo se (u američke izbore), uplićemo se i nastavit ćemo se uplitati. Pažljivo, precizno, hirurški i na naš način, onako kako mi znamo činiti".

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Ovo je Melinina želja koju je Haris godinama odbijao da ispuni

Zloglasni ‘Putinov kuhar‘ stigao u Donbas s posebnim zadatkom iz Kremlja

Zloglasni ‘Putinov kuhar‘ stigao u Donbas s posebnim zadatkom iz Kremlja

Izjava je postavljena uoči američkih izbora na sredini mandata kao odgovor na zahtjev za komentarom od ruske internetske stranice vijesti.

"Tokom naših ciljanih operacija, mi ćemo odjednom ukloniti oba bubrega i jetru", naglasio je Prigožin.

On nije pojasnio na šta je aludirao.

Prigožin, koga često nazivaju "Putinov kuhar" jer njegova catering kompanija sklapa ugovore u ime Kremlja, zvanično je optužen da sponzorira "farme trolova" sa sjedištem u Rusiji koje nastoje da vrše uticaj na američku politiku.

U julu je američki State Department ponudio nagradu do 10 miliona dolara za informaciju o Prigožinu u u vezi s “anažmanom u američko izborno uplitanje”. On je meta američkih, britanskih i sankcija Evropske unije.

Prigožin se donedavno slabo pojavljivao u javnosti, ali je nedavno postao glasniji tokom ukrajinskog rata, uključujući i kritiku taktike ruskih generala.

On je u septembru priznao da je osnovao plaćenićku Wagner grupu u savezništvu s Kremljom, koja je aktivna u Siriji, Africi i Ukrajini. Prošlog je petka otvorio vojni tehnološki centar u St Petersburgu, u posljednjem koraku da naglasi svoj vojni angažman, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije