Putin danas očekuje svemoćnu pobjedu i četvrti mandat

Radiosarajevo.ba
Putin danas očekuje svemoćnu pobjedu i četvrti mandat

U Rusiji se danas održavaju predsjednički izbori na kojima bi premoćnu pobjedu trebao odnijeti predsjednik Vladimir Putin.

Više od 107 miliona birača pozvano je na birališta u toj najvećoj zemlji na svijetu. Prva birališta otvorena su u subotu u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu na Dalekom istoku.

Zadnjih sedam dana Putinove predizborne kampanje obilježile su optužbe Londona da je naredio trovanje bivšeg ruskog dvostrukog tajnog agenta u Engleskoj, kritike UN-a zbog potpore sirijskom režimu i nove američke sankcije zbog miješanja u predsjedničke izbore 2016.

Nijekanja, međusobne optužbe i prijetnje odmazdom rezime su njegova mandata koji je obilježio snažan povratak Rusije na međunarodnu scenu, ali i povratak gotovo hladnoratovskog ozračja zbog sirijskog sukoba, aneksije Krima i proruske pobune na istoku Ukrajine, prenosi Hina.

Nepokolebljiv, Putin je predizbornu kampanju priveo kraju susretom s poljoprivrednicima na jugu zemlje, kratkim dvominutnim govorom tokom koncerta na Krimu i selfijima s mladima.

S obzirom na to da se očekuje da će dobiti gotovo 70 posto glasova, Putin nema razloga za zabrinutost.

U dobi od 65 godina, trebao bi dobiti četvrti mandat koji će mu omogućiti da ostane na vlasti do 2024., gotovo četvrt stoljeća nakon što ga je Boris Jeljcin odredio za svoga nasljednika.

Protukandidati su mu komunist milioner Pavel Grudinin, koji se može nadati 7 posto glasova, ultranacionalist Vladimir Žirinovski s podrškom od oko 5 posto birača te liberalna novinarka Ksenija Sobšak koju podržava svega 1 do 2 posto birača. Preostalih četvero kandidata ima još manju podršku birača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije