Putin sjeo u kamion i prvi prešao preko novootvorenog Krimskog mosta

Fena
Putin sjeo u kamion i prvi prešao preko novootvorenog Krimskog mosta
Foto: EPA / Putin predvodio ceremoniju otvaranja Krimskog mosta
Ruski predsjednik Vladimir Putin je vozeći kamion otvorio 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s Krimom, ukrajinskim poluotokom koji je Moskva pripojila 2014.

Oko 35 vozila, uključujući tegljače, kamione mješalice i one s ugrađenim kranovima, sudjelovalo je u konvoju na čelu s ruskim predsjednikom.  Ukrajinski premijer Volodimir Groisman optužio je Rusiju "da se i dalje izruguje s međunarodnim pravom.

Ceremonija otvaranja kopnenog dijela Krimskog mosta, koju je danas predvodio ruski predsjednik Vladimir Putin, izazvala je kritike Zapada.

Prema tvrdnjama portparola Evropske službe za vanjske  poslova,  most predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Reuters.

"Evropska unija nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja, koju je počinila Rusija, i neće priznati ovo kršenje međunarodnog prava", navedeno je u saopćenju.

Kritikama se pridružio i portparol francuskog Ministarstva vanjskih poslova, koji je rekao da Francuska osuđuje izgradnju Krimskog mosta, "koji uskraćuje Ukrajini pun pristup i korištenje njenih međunarodno priznatih teritorijalnih voda".

Putin je otvarajući Krimski most poručio da ne sumnja da će traka za kamione preko mosta, koji povezuje Rusiju s Krimom, biti otvorena na jesen, a željeznička pruga 2019. godine.

Putin je dan otvaranja Krimskog mosta nazvao istorijskim i čestitao građevincima na završetku izgradnje objekta.

Sputnik napominje da je most povezao Krim sa Krasnodarskim krajem i tako postao najduži u Evropi.

Na objektu je radila cijela zemlja, a Putin je rekao da će država i dalje izvoditi po cijeloj zemlji projekte poput Krimskog mosta.

Krimski most će od sutra biti otvoren za automobile i javni prijevoz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije