Putin: SAD je prijetnja za sigurnost Rusije

Radiosarajevo.ba
Putin: SAD je prijetnja za sigurnost Rusije

Vladimir Putin je 31. decembra potpisao zvanični dokument u kojem su Sjedinjene Američke Države okvalificirane kao prijetnja za sigurnost Rusije.

Taj dokument o “strategiji nacionalne sigurnosti Ruske Federacije” zamjenjuje verziju usvojenu 2009. godine, kada je Dmitrij Medvedev, današnji premijer, bio predsjednik. Ni NATO ni Sjedinjene Američke Države nisu tamo bile spomenute. U posljednjoj verziji, ruski predsjednik je rekao da "Rusija igra sve važniju ulogu na međunarodnoj sceni što je", prema njemu, "izazvalo reakciju zapadnih sila".

"Jačanje utjecaja Rusije se odvija na bazi novih prijetnji za nacionalnu sigurnost, koje su kompletne i međusobno povezane prirode", kažu autori dokumenta.

Uspostavljanje nezavisne politike, “na domaćem i međunarodnom planu”, izazvalo je “reakciju od SAD-a i njegovih saveznika, koji nastoje da sačuvaju svoju dominantnu ulogu u svjetskim poslovima”, dodali su, spominjući rizik od “političkih, ekonomskih, vojnih i tehnoloških pritisaka".

Ukrajinski sukob je doveo do napetosti na realaciji istok-zapad bez presedana nakon Hladnog rata. Pripajanje Krima u martu 2014. godine i podrška Moskve separatistima na istoku Ukrajine natjerala je Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da nametnu vežne sankcije Rusiji, koja je odgovorila ograničavanjem evropskog uvoza.

Prema dokumentu o nacionalnoj sigurnosti, Washington i Bruxelles su podržali “neustavan državni udar u Ukrajini”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije