Putin Rusima: Opasno je da idete u Egipat i Tursku

Radiosarajevo.ba
Putin Rusima: Opasno je da idete u Egipat i Tursku

Odgovarajući na pitanja građana u tradicionalnom programu Direktna linija ruski predsjednik Vladimir Putin osvrnuo se i na donedavno najpopularnije destinacije ruskih turista – Egipat i Tursku. Šef Kremlja je ove države nazvao "opasnim".

Prema Putinu, zračni promet s Egiptom bit će uspostavljen čim stignu garancije za sigurnost letova ruskih građana, no trenutno takav mehanizam ne postoji.

"Zajedno s egipatskim vlastima, moramo pronaći način kontrole putnika, prtljaga, uslužnih djelatnosti, održavanje aviona kako bi dolazak, odlazak i boravak naših građana u Egiptu bio siguran", rekao je Putin, aludirajući na terorističko obaranje ruskog Airbusa iznad Sinaja.

Istog dana kada je ruski predsjednik odgovarao na pitanja građana, Savez turističkih agencija Rusije objavio je otvoreno pismo premijeru Dmitriju Medvedevu s zahtjevom da se omogući otvaranje avioveze između Rusije i Egipta.

"Nedostatak tržišta turističkih putovanja u Egipat ima negativan utjecaj na poslovanje aviokompanija, turoperatora i turističkih agencija", stoji u pismu.

Što se tiče Turske, Putin misli da tamošnje vlasti i dalje ne mogu garantirati sigurnost turista.

"Otići u Tursku trenutno je opasno", rekao je Putin u Direktnoj liniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije