Putin proglasio pobjedu u najvećoj bici: "Blokirajte ovu zonu da muha ne može proći"

4
Radiosarajevo.ba
Putin proglasio pobjedu u najvećoj bici: "Blokirajte ovu zonu da muha ne može proći"
Foto: EPA-EFE / Mariupolj, satelitski snimci

Predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio je u četvrtak, 21. aprila, pobjedu u najvećoj bici u ratu u Ukrajini nazivajući luku Mariupolj "oslobođenom" poslije skoro dva meseca opsade, uprkos stotinama branilaca koji se i dalje drže unutar džinovske čeličane.

Na televizijskom sastanku sa svojim ministrom odbrane u Kremlju, Putin je rekao da nema potrebe za konačnom konfrontacijom sa posljednjim braniocima.

On je naredio ruskoj vojsci da otkaže planove za juriš na fabriku Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju i umjesto toga da je drže hermetički blokiranu.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Putin je izdao tu naredbu Sergeju Šojguu, ministru odbrane, koji mu je ranije rekao da je više od 2.000 ukrajinskih boraca još uvijek skriveno u čelilani, koja ima veliki podzemni kompleks.

"Smatram predloženi juriš na industrijsku zonu nepotrebnim," rekao je Putin Šojguu tokom video sastanka u Kremlju, prenosi Radio Slobodna Europa.

"Naređujem vam da ga otkažete," dodao je ruski predsjednik.

Putin je rekao da je njegova odluka da ne napada fabriku Azovstal motivisana željom da zaštiti živote ruskih vojnika.

"Nema potrebe da ulazite u ove katakombe i puzite pod zemljom kroz ove industrijske objekte," naveo je Putin.

"Blokirajte ovu industrijsku zonu tako da muha ne može da prođe," istakao je ruski predsjednik.

Putin je također pozvao preostale ukrajinske borce u Azovstalu koji se još nisu predali, rekavši da će se Rusija prema njima odnositi s poštovanjem i da će pružiti medicinsku pomoć povrijeđenima.

Zamoljena da prokomentariše odluku Rusije da blokira čeličanu, a ne da je napadne, portparolka ukrajinskog ministarstva odbrane rekla je da taj potez svjedoči o Putinovim "šizofrenim tendencijama" ne dajući detaljniji odgovor.

Putinova izjava o pobjedi omogućava mu da preuzme svoju prvu veliku nagradu od kada su njegove snage proterane iz sjeverne Ukrajine prošlog mjeseca nakon što nisu uspele da zauzmu prijestonicu Kijev, ocjenjuje Reuters.

Šojgu je rekao Putinu da je Rusija ubila više od 4.000 ukrajinskih vojnika u kampanji da zauzme Mariupolj i da se 1.478 predalo, među njima i dva Britanca. Te brojke nisu mogle biti provjerene.

Ukrajina procjenjuje da je u Mariupolju poginulo najmanje 21 hiljada civila. Navodi da su neki sahranjeni u masovnim grobnicama, a druge su ruske snage uklonile sa ulica koristeći mobilne kamione za kremaciju za spaljivanje tijela. Ujedinjene nacije i Crveni krst kažu da je broj civilnih žrtava još uvijek nepoznat, ali da se radi o hiljadama.

Procjenjuje se da je u gradu ostalo oko 100.000 ljudi, zarobljenih bez hrane, vode, grijanja ili struje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije