Putin potpisao sporni zakon o usvajanju djece

Radiosarajevo.ba
Putin potpisao sporni zakon o usvajanju djece

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju rusku siročad.

Sud u Moskvi oslobodio je bivšeg visokog zvaničnika optuženog za nemar i uskraćivanje medicinske pomoći advokatu Sergeyu Magnitskom, koji je preminuo u pritvoru 2009.

Ovaj slučaj uzdrmao je odnose Rusije i SAD nakon što je američki Kongres usvojio zakon kojim se kažnjavaju ruski zvaničnici umiješani u smrt Magnitskog, koji se bavio slučajevima korupcije, a koga su ruske vlasti optužile za utaju poreza.

Rusija je na to odgovorila izglasavanjem zakona kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju rusku siročad.

SAD su izrazile "duboko žaljenje" zbog ruskog zakona koji Amerikancima zabranjuje da usvajaju rusku decu, i optužile Moskvu da je donijela političku odluku protiv Washingtona.

Neimenovani portparol State departmenta izrazio je zabrinutost zbog sudbine djece koja su u proceduri usvajanja u SAD, podsjetivši da je 60.000 djece u posljednjih 20 godina usvojeno u SAD.

Iz Kremlja je danas saopšteno da će, nakon stavljanja Putinovog potpisa, sporni zakon o zabrani usvajanja ruske djece stupiti na snagu 1. januara.

Putin je ranije izjavio da će potpisati sporni zakon, jer je "svrsishodan". Sa njegovom odlukom nisu saglasni pojedini ruski zvaničnici.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je ranije da bi stavljanje zabrane američkim porodicama da usvajaju djecu iz Rusije bilo "pogrešno", što je, također, kritikovao i ruski ministar obrazovanja Dmitrij Livanov.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije