Putin postavio novog zapovjednika invazije na Ukrajinu: "Nevjerovatno je okrutan"

0
Hina
Putin postavio novog zapovjednika invazije na Ukrajinu: "Nevjerovatno je okrutan"
Foto: Canva.com / Andrej Serdjukov

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas kako je je Rusija ovog mjeseca vjerovatno povukla nekoliko generala s ključnih zapovjednih pozicija u ukrajinskom sukobu.

"Od početka juna rusko vrhovno zapovjedništvo vrlo je vjerovatno uklonilo nekoliko generala s ključnih operativnih zapovjednih pozicija u ratu u Ukrajini", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Među onima koji su smijenjeni je, tvrde Britanci, zapovjednik Zračno-desantnih snaga (VDV) general-pukovnik Andrej Serdjukov, kao i zapovjednik Južne armijske skupine (SGF), general Aleksandr Dvornikov, koji je neko vrijeme djelovao kao opći operativni zapovjednik invazijskih snaga.

Dječak (6) umro nakon što ga je otac tjerao da smrša, na suđenju objavljen video iz teretane

Dječak (6) umro nakon što ga je otac tjerao da smrša, na suđenju objavljen video iz teretane

Putinov bliski saradnik poslao jezivu prijetnju: "Zna se gdje ide prva bomba"

Putinov bliski saradnik poslao jezivu prijetnju: "Zna se gdje ide prva bomba"

Zapovjedništvo SGF-a vjerovatno će biti prebačeno na general-pukovnika Sergeja Surovikina, navode Britanci, budući da ono nastavlja igrati središnju ulogu u ruskoj ofenzivi u Donbasu. Više od trideset godina Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju, a "krasi" ga i velika brutalnost prema "neprijateljima".

Ukrajinske snage dobile su naredbu da se povuku iz napadnutog grada Sjeverodonjecka nakon sedmica žestokih uličnih borbi, kako bi se izbjeglo više žrtava i izvršilo pregrupiranje.

Inače, britanski premijer Boris Johnson izjavio je u subotu kako se boji da bi se Ukrajina mogla suočiti s pritiskom da dogovori mirovni sporazum s Rusijom koji nije u njezinom interesu - zbog gospodarskih posljedica rata u Europi.

"Previše zemalja navodi da je ovo europski rat koji je nepotreban... i stoga će pritisak rasti da potakne - prisili možda - Ukrajince na loš mir", rekao je za televizijske kuće u glavnom gradu Ruande Kigaliju gdje prisustvuje summitu Commonwealtha.

Johnson je rekao da bi posljedice mogućeg ostvarenja planova ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini bile opasne za međunarodnu sigurnost i značile bi "dugoročnu ekonomsku katastrofu", prenosi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije