Putin: Ponosni smo jer naši vojnici djeluju kao pravi heroji, bore se za mir

0
Radiosarajevo.ba
Putin: Ponosni smo jer naši vojnici djeluju kao pravi heroji, bore se za mir
Foto: EPA / Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Iako Rusija trenutno prolazi kroz nova iskušenja i nevolje, oni se rješavaju i bit će prevladani, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa studentima vojnih fakulteta, prenosi ruska agencija TASS.

Putin je hvalio "hrabrost i profesionalnost vojnika koji sudjeluju u operaciji u Ukrajini" te rekao da će dodatno ojačati vojsku.

"Prevladat ćemo iskušenja"

"Država prolazi kroz još jedan niz iskušenja. Da, postoje ograničenja i ona se prevladavaju na razne načine, ali radimo na tome i bit će prevladana", rekao je Putin.

Rekao je i da ruska historija nikada nije doživjela vrijeme kada su Rusi mogli "osjećati kao da ne moraju ništa raditi, kao u nekoj prosperitetnoj zemlji, ali jedva primjetnoj na karti svijeta".

"Rusija je uvijek prolazila kroz nekakve kušnje i nevolje. Uvijek, da bismo postigli cilj, moramo proći kroz određene poteškoće. Ali, kao što znate, putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom", rekao je Putin studentima.

"Naši vojnici su heroji, bore se za mir"

"Današnji časnici i vojnici štite Donbas od neonacista, bore se za mir i sigurnost našeg naroda, za pravo Rusije na suvereni razvoj. Ponosni smo na to da tokom specijalne vojne operacije naši borci djeluju hrabro, profesionalno, kao pravi heroji. Ruski borci raznih nacionalnosti bore se rame uz rame", rekao je Putin, piše Index.

"Nastavit ćemo razvijati i jačati svoje oružane snage uzimajući u obzir potencijalne vojne prijetnje i rizike te ćemo poboljšati njihovu borbenu moć na temelju lekcija iz modernih oružanih sukoba", rekao je Putin.

Ruska vojska i mornarica "već se pojačavaju u svim važnim segmentima", rekao je Putin i dodao da "nema sumnje da će postati još jače".

"Opremit ćemo vojsku novim oružjem"

Među prioritetima Rusije bit će opremanje vojske novim oružjem, poput sustava zračne i proturaketne obrane S-500 koji se već stavlja u pogon, rekao je Putin.

"Proveli smo uspješno ispitivanje interkontinentalnog balističkog projektila Sarmat. Očekujemo da će prvi takav sistem biti pušten u rad prije kraja ove godine", rekao je Putin.

Vojska će morati "proširiti upotrebu robotike, najnovijih sredstava za izviđanje te bespilotnih letjelica" i "aktivno razvijati oružje temeljeno na novim principima, uključujući lasersko, elektromagnetno i drugo oružje".

"Naravno, rad s osobljem je najvažniji zadatak", rekao je Putin i citirao vojnog teoretičara, generala Mihaila Dragomirova. "Odanost domovini i interesi zajedničke stvari glavni su cilj vojnog obrazovanja", rekao je Vladimir Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije