Putin oživljava praksu 'udarništva'

Radiosarajevo.ba
Putin oživljava praksu 'udarništva'

Trenutni premijer i novoizabrani predsjednik Vladimir Putin u četvrtak, 29. marta, najavio je natjecanje s novčanim nagradama u stilu bivšeg Sovjetskog Saveza, kojem je praksa udarnika bio cilj za motiviranje radnika, objavio je Advance.hr.

Natjecanje će se vršiti za najboljeg ruskog zavarivača, najboljeg zidara, najboljeg električara, najboljeg rudara i najboljeg vozača kamiona, koji će dobiti nagrade u gotovini, najavio je Putin na sastanku Vlade.

Prvo mjesto - pobjednik će dobiti nagradu od 300.000 rubalja (10.170 dolara), nagrada za drugo mjesto iznosi 200.000 rubalja (6.800 dolara), a treće 100.000 rubalja (3.400 dolara).

Ministarstvo zdravstva i socijalnog razvoja najavilo je da će konačni rezultati biti objavljeni u oktobru. Ministrica zdravstva i socijalnog razvoja Tatjana Golikova obavijestila je Putina kako vlada veliki entuzijazam za tu ideju, te da je nekoliko velikih metalurških i rudarskih korporacija odlučilo isplatiti nagrade i u drugim imenovanjima.

U vrijeme SSSR-a (1922-1991) radnici udarnici dobivali su nagrade u gotovini, a uz nagradu njihove su fotografije bile isticane na počasnim mjestima. Najpoznatiji sovjetski udarnik bio rudar Aleksej Stahanov koji je 1935. postigao svjetski rekord u vađenju ugljena.

Najpoznatiji udarnik (superproduktivni radnik) u bivšoj Jugoslaviji, bio je građanin BiH i rudar iz Breze Alija Sirotanović, za kojeg se navodi da je srušio Stahanov rekord kada je u jednoj smjeni, s kolegama, izvadio 152 tone uglja. Ostalo je upamćeno kako je Sirotanović od Tita poslije tražio samo veću lopatu.


Alija Sirotanović (Foto: Pressonline.rs)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije