Putin otkrio: Radio kao taksista kako bi zarađivao za život nakon propasti SSSR-a

2
Fena
Putin otkrio: Radio kao taksista kako bi zarađivao za život nakon propasti SSSR-a
Foto: EPA / Sjajna reklama za ovu firmu iz BiH

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je raspad Sovjetskog Saveza doveo do kraja, kako ju je nazvao “istorijske Rusije” otkrivajući da je radio kao taksista kako bi zarađivao za život nakon propasti SSSR-a.

Putin, bivši agent službe sigurnosti KGB Sovjetskog Saveza, koji je i ranije lamentirao nad raspadom Sovjetskog Saveza, izjavio je da je raspad države prije tri decenije “ostao tragedija za većinu njenih građana”

Njegovi komentari, o kojima je javila državna novinska agecija RIA Novosti u nedjelju, dijelovi su predstojećeg dokumentarnog filma emitera programa Kanal jedan, nazvanog “Rusija, nedavna istorija”.

Kako je o Barbarezu govorio Zeljković: "Ljubomoran je što nije selektor, neće ni biti dok sam ja tu"

Kako je o Barbarezu govorio Zeljković: "Ljubomoran je što nije selektor, neće ni biti dok sam ja tu"

"Nakon svega, šta predstavlja raspad Sovjetskog Saveza? To je raspad istorijske Rusije pod nazivom Sovjetski Savez", navodi novinska agencija izjavu ruskog čelnika.

Lojalni službenik Sovjetskog Saveza, Putin je bio ogorčen kada se ta zemlja raspala, svojevremeno nazivajući njen raspad “najvećom geoplitičkom katastrofom 20. stoljeća”.

Putin je osjetljiv prema širenju zapadnih vojnih ambicija na bivše sovjetske zemlje, i Rusija nedavno zatražila od NATO-a da zvanično povuče svoju odluku iz 2008. podine o otvaranju puta za članstvo u zapadnom vojnom savezu Gruzije i Ukrajine.

Kraj Sovjetskog Saveza donio je period intenzivne ekonomske nestabilnosti tokom koga su mnogi potonuli u siromaštvo dok je Rusija, koja je tek stekla nezavisnost, prelazila iz komunizma u kapitalizam.

RIA-Novosti je, javljajući o dijelovima dokumentarca, navela kako je Putin otkrio da je povremeno radio kao taksista kako bi povećao svoja primanja.

"S vremena na vrijeme morao sam zarađivati dodatna sredstva", kazao je Putin.

"Zarađivao sam ta dodatna sredstva kao taksista. Neugodno je tako otvoreno pričati o tome, ali to je nažalost bilo tako", kazao je.

Rusija je bila središte Sovjetskog Saveza koji je uključivao 15 republika od Baltika na zapadu do centralne Azije.

Pod pritiskom ekonomskih problema, Sovjetski Savez se raspao 1991. godine, a Rusija je postala nezavisna država, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije