Putin opet prijeti plinskom krizom

Radiosarajevo.ba
Putin opet prijeti plinskom krizom

Doprema ruskog plina u Europu preko Ukrajine mogla bi se "potpuno prekinuti" koncem juna i početkom jula ako Kijev ne plati plin namijenjen za skladištenje, upozorio je u srijedu ruski premijer Vladimir Putin koji je boravio u radnom posjetu Helsinkiju.

'Prevoz našeg plina kroz Ukrajinu mogao bi se potpuno prekinuti koncem lipnja i početkom srpnja', upozorio je Putin na tiskovnoj konferenciji. Putin je opetovao pozive Europskoj uniji (EU) da pomogne Ukrajini platiti plin, istaknuvši da Kijev nema novca da bi podzemne spremnike napunio plinom kako bi spremno dočekao zimu.

Rusija već nekoliko sedmica opetuje da će Ukrajina, teško pogođena svjetskom gospodarskom krizom, imati muke s plaćanjem računa za plin, zbog čega bi se mogla ponoviti plinska kriza iz siječnja. Gazprom je bio zatvorio ventile prema Europi, što je usred zime pogodilo desetak europskih zemalja.

Kijev odbacuje tvrdnje Moskve i ističe da Ukrajina neće imati problema s plaćanjem. Putin i njegov finski kolega Matti Vahnanen razgovarali su i o Sjevernom toku - podvodnom plinovodu dugom 1.200 km koji će ići iz ruskog Viborga do njemačkog Greifswalda, preko finske ekonomske zone.

Tijekom posjeta Finskoj, Putin će se sastati i s predsjednicom Tarjom Halonen. Ovo je prvi Putinov posjet Finskoj otkako je na premijerskoj dužnosti, a kao predsjednik nekoliko je puta boravio u toj zemlji.

Tportal.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije