Putin obećao vojnu pomoć Abhaziji

Radiosarajevo.ba
Putin obećao vojnu pomoć Abhaziji

Ruski premijer Vladimir Putin obećao je danas vojnu pomoć Abhaziji u slučaju novog sukoba sa Gruzijom tokom prve posjete otcijepljenom gruzijskom regionu od kada je Moskva priznala njegovu nezavisnost.

"Rusija pruža i pružaće ekonomsku, političku i, ukoliko je potrebno, vojnu podršku Abhaziji", izjavio je Putin na konferenciji za novinare poslije razgovora sa lokalnim liderom Sergejem Bagapšem u regionalnoj prijestonici Suhumiju.

On je dodao da "neće biti povratka na prethodnu situaciju" iz perioda prije rata 2008. godine, kada Rusija nije priznavala nezavisnost Abhazije.

Putin je pozvao UN i OEBS da priznaju nezavisnost Abhazije ukoliko žele da pošalju posmatračke misije na ovu teritoriju.

"Abhazija i Rusija se ne protive stranim posmatračima iz različitih organizacija, uključujući UN i OEBS, ali to mora biti zasnovano na realnosti. Sa Abhazijom moraju da se sklope odgovarajući sporazumi o priznavanju njenog suvereniteta," rekao je ruski premijer.

Gruzija je osudila Putinovu posjetu kao provokaciju i optužila Moskvu za podsticanje tenzija u kavkaskom regionu.

Zvanični Tbilisi smatra da su Abhazija i drugi otcijepljeni region Јužna Osetija dijelovi suverene gruzijske teritorije.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije