Putin naredio ukidanje sankcija na polju trgovine i turizma

Anadolija
Putin naredio ukidanje sankcija na polju trgovine i turizma
EPA / Putin i Erdogan
Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je naređenje ruskoj vladi za normalizaciju odnosa sa Turskom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je izdao naređenje za ukidanje turističkih sankcija Turskoj, koje su uvedene neposredno nakon što je Turska oborila ruski avion, u novembru prošle godine.

Putin je izdao naređenje ruskoj vladi za normalizaciju odnosa sa Turskom, uključujući i trgovinske odnose sa ovom zemljom.

Inače, predsjednik Rusije je danas sa turskim predjsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom obavio telefonski razgovor, što je njihov prvi razgovor od obaranja ruskog aviona u turskom zračnom prostoru u novembru prošle godine.

Putin je samo nekoliko dana nakon obaranja aviona, potpisao odluku za nametanje sankcija Turskoj koje su uključivale privremenu zabranu ili obustavu uvoza određenih vrsta roba iz Turske, a isto tako i zabranu djelovanja u Rusiji određenih institucija i organizacija u nadležnosti turskih zakona.

Time je bila nametnuta i zabrana turskim firmama koje posluju u Rusiji da od 1. januara 2016. godine primaju uposlenike koji su turski državljani.

Putin je tada potpisao i odluku o jednostranom ukidanju bezviznog režima između Turske i Rusije te zabranu turističkim agencijama u Rusiji da prodaju turističke aranžmane za Tursku.

Turske zračne snage, 24. novembra, oborile su ruski avion SU-24 zbog kršenja turskog zračnog prostora, iako su ruski piloti upozoreni deset puta u roku od pet minuta da promijene pravac kretanja. Nakon toga su se narušili odnosi između Turske i Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije