Putin mijenja pravila mobilizacije: Ko će biti pošteđen?

2
Radiosarajevo.ba
Putin mijenja pravila mobilizacije: Ko će biti pošteđen?
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Glavni štab Oružanih snaga Ruske Federacije će, što je prije moguće, svima koji provode djelimičnu mobilizaciju ponuditi pojašnjenja o davanju odgode za mobilizaciju. Tu je uputu danas dao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

Osim toga, Šojgu je naložio i da se prekine s kršenjem prava građana tokom djelimične mobilizacije, kao i da se osigura sve što je potrebno za one koji popunjavaju redove ruskih oružanih snaga.

Prema riječima Šojgua, više od 200.000 ljudi već je stiglo u Oružane snage Ruske Federacije u sklopu djelimične mobilizacije. Obučavaju se na 80 poligona i šest centara za obuku. Ranije je rekao da planiraju mobilizirati 300.000 rezervista.

Bećirović u Švicarskoj: Proruske snage u BiH ugrožavaju mir, učite od Sarajeva - spasite Kijev

Bećirović u Švicarskoj: Proruske snage u BiH ugrožavaju mir, učite od Sarajeva - spasite Kijev

Ukrajina nezaustavljivo napreduje ka jugu zemlje. Rusi neprestano gomilaju gubitke, uništen 31 tenk

Ukrajina nezaustavljivo napreduje ka jugu zemlje. Rusi neprestano gomilaju gubitke, uništen 31 tenk

Djelimična mobilizacija provodi se temeljem odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina, no on nije bio zadovoljan kako se mobilizacija provodi pa je od ministarstva odbrane zatražio da se brzo i temeljito pozabavi pogreškama učinjenim tokom djelimične mobilizacije.

Kako javlja Tass, prema novim pravilima o mobilizaciji, odgodu odlaska na ratište u Ukrajinu dobit će studenti, zaposleni u vojno-industrijskim organizacijama, kao i zaposlenici akreditiranih organizacija u području informacijske tehnologije, organizacija za osiguranje održivosti sigurnosti i cjelovitosti rada određenih komunikacijskih sistema.

Odgodu će dobiti i zaposleni u medijima, kao i zaposleni u bankama i finansijskim institucijama te roditelji "djece s teškim neizlječivim bolestima ili troje djece od kojih je jedno invalidno".

Ko je oslobođen mobilizacije?

Mobilizacije su oslobođeni oni koji stalno skrbe o članu porodice, imaju četvero ili više djece do 16 godina ili četvero ili više braće i sestara do osam godina (pod uslovom da ih majka odgaja bez supruga), oni koji su proglašeni privremeno nesposobnim za vojsku iz zdravstvenih razloga, vojni penzioneri uklonjeni iz vojne registracije te Rusi koji nisu registrovani u vojsci jer imaju stalno prebivalište izvan zemlje, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije