Putin ga naziva najboljim tenkom na svijetu, ali su čak i stare američke verzije superiornije

2
Radiosarajevo.ba
Putin ga naziva najboljim tenkom na svijetu, ali su čak i stare američke verzije superiornije
Foto: EPA-EFE / M1A2T Abrams tenkovi / Ilustracija

Ukrajina upravlja malom flotom američkih borbenih tenkova Abrams, vozila napravljenih za uništavanje oklopnih jedinica. Ukrajinski zapovjednik jedne od tenkovskih posada rekao je da su Abramsi bolji od bilo kojeg ruskog tenka – pa čak i modela T-90M, koji je Putin nazvao 'najboljim tenkom na svijetu'

Borbeni tenkovi Abrams kao stvoreni su za vođenje masovnih oklopnih proboja na bojišnici, ali su dosad u ratu u Ukrajini više igrali sporednu ulogu. Ipak, ukrajinski tenkovski zapovjednik, kodnog imena Zakon, kaže da je Abrams još uvijek dominantan na bojnom polju te bolji čak i od najslavnijih ruskih tenkova.

SAD je isprva planirao poslati Ukrajini noviju varijantu Abramsa M1A2, ali su se ipak odlučili za stariji model M1A1, koji košta 10 miliona dolara po komadu. Kijev je dobio 31 primjerak u jesen prošle godine te su oni sada u službi 47. mehanizirane brigade. Zapovjednik Zakon upravlja posadom u jednom od njih.

Čelnici Džudo saveza RS prijavljeni tužilaštvu za "izvlačenje" 100.000 KM

Čelnici Džudo saveza RS prijavljeni tužilaštvu za "izvlačenje" 100.000 KM

Kazao je za Business Insider da je, uprkos tome da je posrijedi stariji model Abramsa - koji je desetljećima bio glavni američki borbeni tenk – M1A1 dvostruko bolji od ruskog modela T-90.

'To je kao borba miša i velike mačke', kazao je.

T-90 je glavni borbeni tenk Rusije, a u službi je od 90-ih godina prošlog stoljeća. Ima više varijanti, a za tehnološki najnaprednijeg među njima, T-90M, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je najbolji na svijetu.

No, iako je vrlo sposoban, nije i nepobjediv. Prema stranici Oryx, Rusija je izgubila najmanje sto tenkova T-90M i više od 50 drugih varijanti modela T-90. Mahom su bili žrtve malih ukrajinskih dronova i oklopnih vozila. Još jedan vrlo sofisticiran ruski oklopnjak – T-80BVM – pretrpio je 150 gubitaka tijekom rata u Ukrajini, a ukupno je Rusija dosad ostala bez 3000 tenkova.

I Gian Gentile, pomoćnik direktora RAND-ova centra Arroyo i umirovljeni časnik američke vojske, potvrdio je ranije da je Abrams superioran nad tenkom T-90M jer je potonji slabije oklopljen, što ga čini ranjivijim. Raspolaže i lošijom tehnologijom, posebice kad je riječ o optici i sistemu za kontrolu vatre.

Abrams je moćan stroj s debelim oklopom i težak 60 tona, alimože voziti čak do 72 km/sat. Iako njegove granate s osiromašenim uranom mogu probušiti rupe u neprijateljskim oklopnim vozilima, brzina mu je najveći adut.

Premda je vrlo sposoban tenk, dosad na ukrajinskoj bojišnici nije imao prilike zasjati u punom sjaju. Kad bi imali više primjeraka, možda bi i izveli veći oklopni udar, smatraju Ukrajinci, apelirajući na Zapad da pošalje još Abramsa. Zasad se pak više koriste za raspoređivanje pješaštva, vozila i opreme te za jačanje i potporu ukrajinskih položaja.

Ali, iako je Abrams nadaleko priznat kao vrhunski tenk, ima svojih ranjivih tačaka. Ukrajinci su ih, prema podacima koje navodi Oryx, dosad izgubili deset.

U Ukrajini ovi tenkovi imaju mogućnost elektroničkog ratovanja, a raspolažu i eksplozivnim reaktivnim oklopom i ekranima za zaštitu od dronova.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije