Putin će pomilovati Hodorkovskog i Pussy Riot?

Radiosarajevo.ba
Putin će pomilovati Hodorkovskog i Pussy Riot?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao bi do kraja godine pomilovati bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog i članice punk benda Pussy Riot Nadeždu Tolokonjikovu i Mariju Aljohinu, rekao je ruski savjetnik za ljudska prava Mihail Fedotov.

Putin je u razgovorima sa Predsjedničkim savjetom za ljudska prava u septembru najavio da će iznijeti sugestije za amnestiju radi obilježavanja 20 godina od usvajanja ruskog postsovjetskog Ustava u decembru 1993. godine.

Fedotov, koji je predsjedavajući Savjeta, u izjavi novinarima poslije sastanka sa Putinom izrazio je uvjerenje da će Hodorkovski i dvije članice benda Pussy Riot biti među amnestiranima.

"Mislim da je tako, jer nisu počinili nasilne zločine", rekao je Fedotov.

Tolokonjikova i Aljohina trebale bi da iz zatvora izađu u martu nakon odsluženja dvogodišnje zatvorske kazne zbog punk molitve protiv Putina izvedene u crkvi u Moskvi u februaru 2012. godine, a Hodorkovski bi trebao da bude oslobođen u augustu.

Bivši direktor naftne kompanije Yukos u zatvoru je od kako je uhapšen 2003. godine i osuđen je za finansijske prekršaje tokom dva sudska procesa, podsjeća Srna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije