Pušteni prvi taoci: Objavljeno koje su nacionalnosti - nisu svi Izraelci

1
Radiosarajevo.ba
Pušteni prvi taoci: Objavljeno koje su nacionalnosti - nisu svi Izraelci
Foto: Al Jazeera / Jedna od oslobođenih taokinja

Prvi taoci koje je Hamas 7. oktobra oteo u Izraelu i držao u Pojasu Gaze pušteni su na slobodu, po dogovoru postignutom uz posredovanje Katara, nekoliko sati nakon što je na snagu stupio prekid vatre, i već su stigli na teritoriju Izraela. Riječ je o prvom prekidu vatre u sedam sedmica rata između Hamasa i Izraela.

Katar, ključan posrednik uz Egipat i SAD, postigao je u srijedu dogovor o prekidu vatre od četiri dana, što će se moći obnoviti, a tokom kojih na slobodu treba biti pušteno 50 Hamasovih talaca i 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Danas su na slobodu pušteni 13 Izraelaca, 10 Tajlanđana i, navodno, jedan Filipinac.

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Dva izvora bliska Hamasu rekla su da su taoci u Pojasu Gaze predani Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) kako bi bili vraćeni u Izrael. ICRC je ovo potvrdio na društvenim mrežama, kazavš kako su 24 osobe u grupi oslobođenih talaca.

"S olakšanjem potvrđujemo sigurno oslobađanje 24 taoca. Olakšali smo ovo oslobađanje tako što smo ih prevezli iz Gaze do granice s Rafahom, označavajući stvarni učinak naše uloge neutralnog posrednika između strana", rekla je agencija na X.

Tajland je objavio da je Hamas pustio i 12 njegovih državljana prema odvojenom dogovoru. Hamas je, prema izraelskoj vojsci, oteo oko 240 ljudi. Eli Bin, glavni direktor izraelske nacionalne hitne službe Magen David Adom, rekao je za Army Radio da je razgovarao s delegacijom Crvenog križa koje je nadgledalo oslobađanje zarobljenika. Kazao je da mu je rečeno da je početna procjena pokazala da su zarobljenici u "dobrom i razumnom" zdravstvenom stanju.

Također je potvrđeno, kako je javio Katar, da je iz izraelskih zatvora pušteno 39 žena i djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije