Pussy Riot: Dvije članice poslane u logore

Radiosarajevo.ba
Pussy Riot: Dvije članice poslane u logore

Dvije mlade žene, članice ruske grupe Pussy Riot, osuđene na dvije godine radnog logora zbog molitve protiv Putina u katedrali, poslane su u radne logore daleko od Moskve, u oblastima Permu i Mordoviji, rekla je njihova odvjetnica.

Članice Pussy Riot ipak idu u kažnjeničku koloniju
Sud oslobodio jednu Pussy Riot članicu
Pussy Riot moguće dobitnice nagrade Andrej Saharov


„Porodica je došla donijeti im hranu, kad su doznali da je Nadežda Tolokonjikova poslana u okolinu Mordovije (500 km istočno od Moskve) a Marija Aljohina u okolinu Perma (Ural)“, rekla je odvjetnica Violeta Volkova, dodajući da su otišle tokom proteklog vikenda, odnosno u subotu. „Mlade žene još putuju u mjesto odsluženja kazne.“

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i treća članica grupe Ekaterina Samucevič (30) osuđene su u augustu na dvije godine radnog logora zbog "huliganstva" i "poticanja na vjersku mržnju" pošto su u februaru u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi otpjevale "punk molitvu" protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Presudu Tolokonjikovoj i Aljohinoj potvrdio je drugostupanjski sud 10. oktobra, a kazna Samucevič je pretvorena u uslovnu i oslobođena je u sudskom postupku. Događaj je snažno odjeknuo u svjetskim medijima, a mnogi su kritizirali presudu ocijenivši je nesrazmjernom u odnosu na počinjeno djelo, podsjećaju agencije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije