Pukovnik se javio iz Azovstala: 'Život nam ništa ne znači, ali borba za zemlju sve'

4
Radiosarajevo.ba
Pukovnik se javio iz Azovstala: 'Život nam ništa ne znači, ali borba za zemlju sve'
Foto: Telegram / Ilija Samoilenko se javio iz Azovstala

Borci bataljona Azov pokazali su teške uslove u kojima trenutno žive, zarobljeni i ranjeni pod zemljom u Mariupolju u Ukrajini. 

Pukovnik batalonja Azov Ilija Samoilenko se sinoć javio iz željezare Azovstal za Sky News i priznao da ukrajinski borci imaju teške gubitke.

"Niko od nas nije očekivao da ćemo ovako dugo odloijevati ruskim napadima, ali se borimo", kazao je.

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

Samoilenko je istakao kako bi im svaki dan mogao biti posljednji.

"Bojim se da bi nas neprijatelj mogao zarobiti, ali to za nas znači sigurna smrt. Posljedice bi bile ekstremno katastrofalne za ukrajinsku odbranu i cijelu državu.

Vidite da pozivi međunarodnoj zajednici od strane naše vlasti da se riješi ovaj problem su konstantni. Nama život ništa ne znači, ali borba za ovu zemlju znači nam sve. Sigurnost ove zemlje za nas znači sve. Mariupolj je još uvijek pod opsadom, ništa se ne mijenja već 75 dana", poručio je Samoilenko.

Napomenuo je da dobijaju nevjerovatnu i ujedinjenu podršku iz cijelog svijeta.

Međutim, istakao je da riječi podrške neće zaustaviti bombardovanje željezare i Mariupolja.

"Mi se dobro borimo, ali naši kapaciteti su nedovoljni za odbranu. Ustvari, teško je i komplikovani vojsci da traži pomoć".

Iako su ukrajinski dužnosnici jučer objavili kako je u čeličani ostalo i oko 100 civila, Samoilenko navodi da su, koliko on zna, svi oni evakuirani.

Borci bataljona Azov pokazali su teške uslove u kojima trenutno žive, zarobljeni i ranjeni pod zemljom u Mariupolju. Bataljon Azov je na svom Telegram kanalu podijelila fotografije iz željezare Azovstal.

Zamolili su međunarodnu zajednicu za pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije