Puigdemont, zbog pritiska političkih stranaka, odustao od vanrednih izbora

Anadolija
Puigdemont, zbog pritiska političkih stranaka, odustao od vanrednih izbora
Lider Katalonije, Carles Puigdemont je zbog pritiska političkih stranaka i nevladinih organizacija, koje zagovaraju nezavisnost, odustao od odluke o održavanju vanrednih izbora.

Puigdemont uoči zasjedanja Senata nije uspio ubijediti ostale pristalice nezavisnosti da podrže odluku o održavanju vanrednih izbora u pokrajini.

U obraćanju novinarima, Puigdemont je istaknuo da se snažno protivi primjeni člana 155. Ustava i preuzimanju institucija, policije i finansija u Kataloniji.

"Moja dužnost je da upotrijebim sva sredstva kako bih putem dijaloga tražio rješenje u cilju sprječavanja provođenja člana 155.", rekao je lider Katalonije.

Španski Senat bi danas ili sutra trebao raspravljati o primjeni člana 155. Ustava i preuzimanju institucija, policije i finansija u Kataloniji ukoliko taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti.

Vlada u Madridu u subotu je aktivirala član 155. Ustava i predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti regionalne vlade Katalonije koje podrazumijevaju razrješenje katalonske vlade i preuzimanje kontrole nad parlamentom, izborima, administracijom i medijima.

Time je španska vlada preuzela upravljanje Katalonijom, a španski mediji prenose kako je to prvi korak ka samom ukidanju autonomnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije