Prvi znak poboljšanja rusko-turskih odnosa

Radiosarajevo.ba
Prvi znak poboljšanja rusko-turskih odnosa

Sirijska kriza je zasjenila rusko-turske odnose. Moskva odbija da se umiješa, a Ankara smatra da su njene granice ugrožene. Da li posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj može smanjiti napetosti?

Odnosi Rusije i Turske su zategnuti od polovine oktobra. Tada je Turska prisilila na slijetanje sirijski putnički avion koji je poletio iz Moskve. Turske vlasti su sumnjale da se u avionu nalazi oružje. Međutim, kako su prenijeli turski mediji, pronađeni su samo "elektro kablovi". Mnogi ipak smatraju da je Turska na taj način željela izvršiti pritisak na Rusiju koja podržava režim sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada, dok Turska kao legitimnog predstavnika Sirije priznaje sirijsku opoziciju.

Za vrijeme Hladnog rata je današnja Rusija pripadala istočnom bloku dok je Turska bila saveznik Zapada. Borba za regionalnu prevlast između ove dvije zemlje je počela 90-tih godina. Saradnja se počela polako odvijati tek nakon što je Putin 2000. godine izabaran za predsjednika.

Danas je saradnja Turske i Rusije, koje diplomatsku saradnju imaju više od 500 godina, veoma tijesna. Godišnja trgovinska razmjena iznosi 35 milijardi američkih dolara. Ta razmjena bi se 2015. godine trebala popeti na čak 100 milijardi dolara. Turska je nakon Njemačke najveći ruski trgovinski partner. Turska godišnje kupuje 30 milijardi kubnih metara ruskog gasa. Tom količinom Rusija pokriva 60 posto turskih energetskih potreba. Prvu tursku nuklearku je izgradila Rusija. 2011. godine je četiri miliona ruskih turista posjetilo Tursku.

Kraj medenog mjeseca?

Sklad između Rusije i Turske je trajao do prije 20 mjeseci. Tada je bilateralne odnose zasjenio sirijski konflikt. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je u julu od Međunarodne zajednice zatražio da izvrši pritisak na sirijske pomagače i da ih izolira. Indirektno se to odnosilo i na Rusiju..

Napetost je povećala odluka NATO-a da uz tursko-sirijsku granicu postavi savremeni antiraketni sistem - Patriot. Ruski analitičar Stanislav Tarasov je u u intervjuu za Voce of Russia rekao: "rakete dolaze iz NATO, što znači da je on sada direktno uključen u konflikt".

Više od partnerstva

Rusija je za Tursku više od velikog tržišta i energetskog snabdjevača. Ankara vidi Moskvu kao strateškog partnera u regionu. Bez obzira na razlike u stavovima, turski premijer Redžep Taib Erdoan kaže da Rusija i dalje ima "ključ" rješenja sirijske krize, piše list Hürriyet Daily News koji izlazi na engleskom jeziku.

Vjerovatno najbolji opis odnosa ove dvije zemlje daje Erman Iličak, direktor građevinskog giganta Rennaissance koji posluje u obje zemlje. On je u intervjuu za list Milliyet rekao da je odnos sličan braku u kojem partneri kažu "zajedno dok nas smrt ne razdvoji".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije