Prvi put u istoriji Islanda policija ubila čovjeka

Radiosarajevo.ba
Prvi put u istoriji Islanda policija ubila čovjeka

Islandska policija ustrijelila je juče čovjeka koji je pucao iz svog stana iz sačmarice. Ovo je prvi put da je neko ubijen na Islandu u policijskoj operaciji, javljaju zvaničnici, a prenosi BBC.co.uk.

Kanisteri sa suzavcem ubačeni su kroz prozore da bi se na taj način 59-godišnjak koji je pucao prislio na predaju. Muškarac nije odgovarao na pokušaje policije da ga kontaktira, te je nastavio pucati.

Kada je ovaj pokušaj propao on je ustrijeljen nakon što je pucao na policiju koja je ulazila u zgradu. Između 15 i 20 policajaca učestvovalo je u akciji.

Dva pripadnika specijalne policije povrijeđeni su vatrom iz sačmarice kada su ulazili u stan: jedan u lice, drugi u ruku.

Napadač je preminuo u bolnici, a motivi su ostali nepoznati.

„Policija žali za ovim incidentom i željela bi izraziti sućut porodici ubijenog“, izjavio je novinarima šef islandske policije Haraldur Johannessen, te dodao da je ovaj incident bez presedana.

Island sa populacijom od 322.000 ljudi ima jednu od najnižih stopa kriminala na svijetu i pucnjave su rijetka pojava.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije