Prvi predsjednik EU zalaže se za širenje Unije

Radiosarajevo.ba
Prvi predsjednik EU zalaže se za širenje Unije

Prvi predsjednik Vijeća Evropske unije Herman van Rompuy izjavio je u četvrtak uvečer da Evropa mora odigrati važnu ulogu i naglasio da je pristalica ulaska novih zemalja u članstvo Unije, javljaju agencije.

"Evropa je unija vrijednosti i ima odgovornost da igra važnu ulogu u svetu", istakao je Van Rompuy u prvom obraćanju novinarima pošto su ga šefovi država i vlada EU izabrali za predsjednika Unije.

On je podvukao da je pristalica "daljeg proširivanja Evropske unije u cilju ugrađivanja novih zemalja u svoje redove" u idućim godinama.

Van Rompuy je naglasio da nove zemlje mogu postati članice EU "pod uslovom da ispune nužna mjerila".

Ova izjava je protumačena kao odgovor i na tvrdnje, posebno britanskih medija, da se dosadašnji belgijski premijer odlučno protivi ulasku Turske, kao muslimanske i neevropske zemlje u EU.

Van Rompuy je to i izjavio prije pet godina u belgijskom parlamentu, obrazlažući to stavom da su "temelji Evrope kršćanski".

Novi čelni zvaničnik EU, izabran na temelju odredbi novog Ugovora iz Lisabona o preustrojstvu ustanova i mehanizama odlučivanja EU, stavio je do znanja da kao predsednik Vijeća ministara EU želi da prevashodno radi i omogući dogovor članica evropske dvadesetsedmorice o ključnim evropskim i svjetskim pitanjima, piše Slobodnaevropa.org.

Prvi predsednik EU i visoki predstavnik za spoljnu i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, izabrana također u četvrtak uvečer, stupit će na dužnost 1. decembra.

Nadležnosti predsjednika EU

Prema Ugovoru iz Lisabona, predsednik Evropske unije je, u suštini, predsjedavajući Vijeća EU, odnosno Evropskog vijeća, koji, također, priprema četiri redovna susreta šefova država ili vlada Unije.

Evropsko vijeće, u kojem su lideri zemalja članica, predsjednik i predsjednik Evropske komisije, određuju smijernice i prioritete opštih politika Unije, mada nema nikakvu zakonodavnu nadležnost.

Prema Ugovoru iz Lisabona, predsednik Vijeća EU treba da "pomaže u postizanju jednoglasja u Vijeću", a Uniju će predstavljati i na međunarodnim skupovima na vrhu.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku, koji također proizilazi iz Ugovora iz Lisabona, biće i potpredsjednik Evropske komisije, zadužen za "međunarodno djelovanje" Unije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije