Prvi maj: Protesti i sukobi

Radiosarajevo.ba
Prvi maj: Protesti i sukobi

Osvježeno u 16:15

Sindikati u nekoliko desetina zemalja širom svijeta organiziraju prvomajske proteste povodom načina na koji se rješava globalna ekonomska kriza.

Oko 300 skupova planirano je širom Francuske, masovne demonstracije planirane su u Španiji i Grčkoj.

Potestne šetnje održane su u nekoliko azijskih zemalja, uključujući Kambodžu, Japan, Hong Kong i Tajvan.

Njemačke vlasti očekuju pojačano nasilje, nakon sukoba oko 200 mlađih demonstranata sa policijom rano jutros u Berlinu.

Demonstranti su bacali boce i kamenje na policiju, automobile i tramvaje, te zapalili nekoliko kontejnera. Povrijeđeno je 29 policajaca, a uhapšeno najmanje 12 osoba.

Policija u njemačkoj prijestonici će se u toku dana suočiti sa, kako se strahuje, još većim nasiljem kada bude organizovan marš pripadnika ultradesničarskih partija, radničkih sindikata i ljevičarskih organizacija u trenutku kad se Njemačka suočava sa najgorom recesijom od kraja Drugog svjetskog rata.

U Truskoj su policijske jedinice za suzbijanje nereda uz pomoć vodenih topova tjerale grupe koje su pokušale ući na trg u Istanbulu i tamo proslaviti Prvi maj.

Nekoliko osoba je uhapšeno. Prošle sedmice, Turska je proglasila Prvi maj državnim praznikom, pod pritiskom radničkih sindikata.

Ali vlasti su izjavile da će dozvoliti samo malu komemoraciju na trgu Taksim.

Nekoliko sindikata je najavilo da će se usprotiviti zabrani i otići na trg na kojem je prvomajsko okupljnje zabranjeno od 1977.

Tada su neidentificirani naoružani napadači pucali tokom velikog skupa. Nakon toga je došlo do stampeda u kojem je poginulo nekoliko desetina osoba.

Proslava 1. maja tradicionalno se obilježava uličnim okupljanjima u mnogim evropskim prijestonicama, a očekuje se da će ekonomska kriza podstaći ogroman broj ljudi na proteste ove godine.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije