Prva žrtva A gripe u Americi

Radiosarajevo.ba
Prva žrtva A gripe u Americi

Zdravstvene vlasti u američkoj saveznoj državi Teksas u utorak su izvijestile o prvoj smrti stanovnika SAD-a kao posljedici nove gripe A (H1N1).

U prvim izvještajima, koje prenose američke TV-stanice, navodi se malo pojedinosti, ali zdravstveni dužnosnici su kazali da je pacijent koji je umro ranije ove sedmice, žena 30-ih godina koja je živjela u okrugu Cameron, duž granice s Meksikom.

Carrie Williams, glasnogovornica ministarstva za zdravstvene službe Teksasa, kazala je u utorak da je oboljela žena imala i druge, hronične zdravstvene probleme, ne iznoseći druge pojedinosti.

Jedini smrtni slučaj u SAD-u, gdje je su do utorka potvrđena 403 slučaja nove gripe A (H1N1) u 38 država, zabilježen je prošle sedmice u Houstonu, Teksas, gdje je umro 23-mjesečni dječak iz Meksika, kojeg su roditelji doveli na liječenje preko granice.

Dnevnik.hr. prenosi da su sanitarne vlasti zabilježile prvi slučaj svinjske gripe potvrđen u Gvatemali kod djevojčice koja je boravila u Meksiku.

Broj zaraženih osoba time se u Srednjoj Americi popeo na 11, od kojih dva u Salvadoru i osam u Kostariki.

"Radi se o djevojčici porijeklom iz Guatemale, glavnog grada, kod koje je sanitarna služba u međunarodnoj zračnoj luci La Aurora uočila bolest", kazao je na konferenciji za tisak gvatemalski ministar zdravstva Celso Cerezo.

Djevojčica se vraćala s izleta u Veracruzu.

fena


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije