Prva velika sila koja uklanja Talibane s liste terorističkih organizacija: 'Oni imaju stvarnu moć'

1
Radiosarajevo.ba
Prva velika sila koja uklanja Talibane s liste terorističkih organizacija: 'Oni imaju stvarnu moć'
Foto: EPA-EFE / Predstavnik Talibana

Ministar vanjskih poslova otkrio je ovog ponedjeljka da će Rusija ukloniti talibane s liste terorističkih organizacija, više od tri godine nakon što su ponovo preuzeli vlast u Afganistanu.

"Kazahstan je nedavno donio odluku, koju ćemo i mi donijeti, da ih uklonimo s liste terorističkih organizacija", rekao je Sergej Lavrov, dodajući, tokom posjete predsjednika Vladimira Putina Uzbekistanu, da talibani "imaju stvarnu moć".

Talibani su na ruskoj listi terorističkih organizacija od 2003. godine, što nije spriječilo odnose s Moskvom nekoliko godina, niti pojavljivanje izaslanika te grupe na ruskom tlu u više navrata.

Misteriozna svjetlost iznad Istanbula: Mnogi se pitaju šta je, pogledajte snimak

Misteriozna svjetlost iznad Istanbula: Mnogi se pitaju šta je, pogledajte snimak

Rusija je bila pomirljiva prema talibanima otkako su se vratili na vlast u Afganistanu u augustu 2021. godine, obećavajući da neće dopustiti uspostavu radikalnijih organizacija.

Moskovske vlasti brinu za sigurnost bivših sovjetskih republika u Centralnoj Aziji, koje graniče s Afganistanom, te za pojavu novih terorističkih grupa inspirisanih ili podržanih od strane talibana. Kremlj također želi izbjeći regionalni priliv izbjeglica i novi porast trgovine opijumom i heroinom.

Rusija je također pozvala predstavnike talibana da učestvuju na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, glavnom poslovnom sastanku u zemlji, koji se održava početkom juna, objavio je portugalski Sol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije