Prva osoba koja je izliječena od HIV-a umrla od karcinoma

0
Radiosarajevo.ba
Prva osoba koja je izliječena od HIV-a umrla od karcinoma
Foto: EPA-EFE / Timothy Ray Brown

Timothy Ray Brown, prva osoba na svijetu koja je bila izliječena od HIV-a, poznat kao "berlinski pacijent", preminuo je od karcinoma saopćeno je danas iz Međunarodnog udruženja AIDS (IAS).

Brown je postao ime koje je velikim slovima upisano u historiju medicine, a ostat će upamćen i kao simbol nade za desetine miliona ljudi koji su oboljeli od AIDS-a.

Brown je izliječen prije više od decenije. 

Kako su saopćili, preminuo je od leukemije

Iz IAS-a su dodali kako Timothyju i njegovom doktoru Gero Hutleru duguju veliku zahvalnost za to što su otvorila vrata naučnicima da istražuju koncept kako je lijek za HIV moguće napraviti. 

Brown je HIV dobio u Berlinu 1995; deceniju poslije dobio je i leukemiju.

Za liječenje leukemije, doktori s berlinskog Free University koristili su transplantaciju matičnih ćelija od donora koji je imao rijetku genetsku mutaciju zbog koje je bio imun na HIV. Naučnici su se nadali da će uspjeti "izbrisati" obje bolesti. 

Bile su to dvije teške, bolne i opasne procedure, ali su na kraju bile uspješne: 2008. godine, Brown je bio izliječen od AIDS-a i cijeli svijet je znao za njega kao za "berlinskog pacijenta", kako bi se sačuvala njegova anonimnost. 

Dvije godine kasnije, odlučio je svijetu otkriti ko je on, a pokrenuo je i svoju fondaciju: "Ja sam živi dokaz da se može naći lijek za AIDS. Čudesno je to, biti izliječen od HIV-a." Deset godina nakon što je Brown izliječen, "londonski pacijent" bio je sljedeća osoba koja je izliječena od AIDS-a.

Šta je HIV?

HIV je virus humane imunodeficijencije, retrovirus koji u slučaju neliječene infekcije uzrokuje AIDS. AIDS ili SIDA skraćenice su za sindrom stečenog nedostatka imuniteta. Virus uzrokuje slabost i nesposobnost odbrambenog sistema organizma. HIV bolest je hronični progresivni proces koji počinje ulaskom virusa HIV-a u organizam, pa tokom vremena (u odraslih prosječno 10 godina) dolazi do postupnog uništavanja imunološkog sistema. Domaćin tokom infekcije postaje ranjiv i obolijeva zbog komplikacije oportunističkih infekcija i malignoma. Osoba zaražena HIV-om osjeća se do razvoja AIDS-a najčešće dobro, ne primjećuje promjene zdravlja i nema specifične izvanjske znakove infekcije. Jedini način utvrđivanja infekcije u toj fazi jest testiranje na HIV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije