Prva božićna poruka kralja Charlesa III: "Dirljivo vrijeme za sve nas koji smo izgubili voljene"

0
Radiosarajevo.ba
Prva božićna poruka kralja Charlesa III: "Dirljivo vrijeme za sve nas koji smo izgubili voljene"
Foto: Printscreen / Twitter / Kralj Charles

Britanski kralj Charles III uputio je svoju prvu božićnu poruku u nedjelju, odajući počast svojoj pokojnoj majci kraljici Elizabeti II.

Ponavljajući riječi svoje majke u njezinoj posljednjoj božićnoj poruci, gdje je govorila o svojoj tuzi zbog gubitka supruga princa Philipa, Charles je rekao da je Božić "posebno dirljivo vrijeme za sve nas koji smo izgubili voljene".

Zahvalivši onima koji su poslali "duboko dirljive" poruke sućuti njemu i kraljici Camilli, rekao je da je kraljevskoj porodici iskazana "ljubav i sućut".

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Također se osvrnuo na "vjeru u Boga" i "vjeru u ljude" pokojne kraljice, rekavši da ju je dijelio "cijelim srcem".

Charles je isporučio svoju unaprijed snimljenu poruku stojeći u kapelici St George's u Windsoru, gdje su pokopani kraljica i princ Philip. Dok je govorio, na ekranu su se pojavile snimke kraljevske poodice, uključujući princa Williama i princezu Kate od Walesa.

U svojoj poruci, kralj je također odao priznanje javnom sektoru i zdravstvenim radnicima, dobrotvornim i vjerskim institucijama, pohvalivši ih za njihov rad tokom tekuće krize troškova života u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Govor je završio osvrnuvši se na prijašnji posjet Betlehemu, gradu u kojem je Isus rođen, te na "snagu svjetla koje pobjeđuje tamu".

"Vjerujem da možemo pronaći nadu za budućnost u ovoj svjetlosti koja daje život i uz istinsku poniznost koja leži u našem služenju drugima", rekao je Charles. "Stoga ga slavimo zajedno i uvijek ga čuvajmo."

Njegova je poruka završila izvedbom pjesme O, mali grade Betleheme, kojom je Charles citirao "vjeru pokojne kraljice u snagu tog svjetla", koju je izveo zbor kapele Svetog Jurja, piše Slobodna Evropa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije