Protesti zbog sahrane Kaczynskog na 'kraljevskom groblju'

Radiosarajevo.ba
Protesti zbog sahrane Kaczynskog na 'kraljevskom groblju'

Demonstranti nose transparent na kojem piše: Pretjerivanje (Foto: Agencja Gazeta)

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je sinoć u Krakowu zbog odluke vlasti i Poljske katoličke crkve da tragično preminuli predsjednik Poljske Lech Kaczynski bude sahranjen u starom zamku Vavel u tom gradu na jugu Poljske, gdje su sahranjivani poljski kraljevi, istaknute vojskovođe i veliki umjetnici, javlja poljska novinska agencija PAP.

U Warszawu na centralnu komemorativnu ceremoniju i kasnije Krakow na sahranu predsjednika Kaczynskog i njegove supruge Marije će doći vodeći svjetski državnici.

Bijela kuća je sinoć potvrdila dolazak američkog predsjednika Baracka Obame. Očekuju se predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, čelnici Evropske unije, njemački kancelar Angela Merkel, predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy.

Poljaci u Warszawi čekaju i po nekoliko sati, u redu dugom preko dva kilometra, da u mimohodu prođu pored kovčega prvog bračnog para.

Ne Wawel, ne Krakow (Foto: AG)

Osim protesta koji su organizirani u Krakowu, na Facebooku i drugim društvenim mrežama organiziraju se grupe protiv sahrane Kaczynskog na groblju kraljeva u Krakowu.

Tako jedan Poljak piše: „Apsolutno ne. Volio je ženu, unuku, Poljsku, ali je bio loš predsjednik. Zar smo već zaboravili? Ne na Vavelu.“

Sahrani Kaczynskog na Wawelu ne protivi se samo „obični puk“, već i jedan dio poljskog klera. Krakowski biskup Tadeusz Pieronek tako kaže da bi narod ipak trebao donijeti odluku o sahrani na Wawelu naknadno.

Čuju se i glasovi da je odluka o sahrani Lecha Kaczynskog na Wawelu odluka njegovog brata blizanca Jaroslawa, koji je predsjednik desničarske stranke PiS (Prawo i sprawiedliwosć – Zakon i pravda), a ne cijele porodice.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije