Protesti u Španiji pred usvajanje mjera štednje

Radiosarajevo.ba
Protesti u Španiji pred usvajanje mjera štednje

Vlada Španije danas predstavlja 'jedan od najštedljivijih' državnih budžeta posljednjih godina, kako ga nazivaju mediji. U međuvremenu, u četvrtak uveče na ulicama Madrida i Barselone došlo je do sukoba radnika sa policijom, u toku generalnog štrajka koji su organizovali najveći sindikati u zemlji.

Nemira je bilo u jutarnjim satima, ali bez većih posljedica. Najteži sukobi odigrali su se u Barseloni gdje je policija, kako bi sredila nerede, koristila i gumene metke, prenosu Radio Slobodna Evropa.

Španska policija saopštila je da je u sukobima povrijeđeno 104, a uhapšeno 176 ljudi. Na ulicama španskih gradova u četvrtak je bilo preko milion ljudi koji su jasno rekli da su protiv mjera štednje i reforme radnog zakonodavstva prema kojem će biti manje zaštićeni, poslodavac će moći lakše da ih otpusti ili da im smanji platu.

Dok su sindikati rekli da je na ulice Barselone izašlo čak 800.000 ljudi, policija tvrdi da ih je bilo samo 80.000, prenosi BBC. S druge strane, u Madridu je na ulicama bilo skoro milion ljudi. Prema podacima sindikata, preko 900.000 radnika protestovalo je u generalnom štrajku u glavnom gradu Španije.

Ovo je prvi štrajk sa kojim se suočava konzervativna vlada Marijana Rahoja koja u petak treba da objavi mjere za uštedu više desetina milijardi eura.

Vlada smatra da će novim zakonom o radu uspjeti da smanji nezaposlenost, ali sindikati tvrde da je za veliku nezaposlenost u Španiji odgovorna ekonomija, a ne zakoni. Ministar finansija Kristobal Montoro je izjavio da nije bitno koliko radnika štrajkuje, nego da li zemlja može da se vrati na čvrste ekonomske temelje. On je naglasio da vlada" neće posustati".

BBC prenosi da je odziv građana na proteste u četvrtak zapravo dokaz da gube strpljenje prema vlasti. Nezaposlenost u Španiji je rekordna i najviša u EU, čak 24 odsto, a skoro polovina nezaposlenih su mladi ispod 25 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije