Protesti u Izraelu: Desetine hiljada građana na ulicama zbog reforme pravosuđa

1
AA
Protesti u Izraelu: Desetine hiljada građana na ulicama zbog reforme pravosuđa
Foto: Printscreen / Twitter / Protesti u više gradova

Izraelci su izašli na ulice u subotu u Tel Avivu, 30. sedmicu zaredom i prvi put od prvobitnog usvajanja zakona o reviziji pravosuđa Vlade Benjamina Netanyahua.

Stotine hiljada Izraelaca učestvovalo je u demonstracijama na desetinama mjesta širom zemlje, uključujući Tel Aviv, Al-Quds (Jerusalem), Haifu, Birussebi, Herzliju i Rehovot.

Shikhma Bressler, vođa protesta, pozvao je na pojačan otpor nakon što je Vlada usvojila zakon o reformi pravosuđa u parlamentu.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Demonstranti su blokirali autoput u blizini raskrsnice Karkur na sjeveru Izraela, dok su se opozicioni lideri pridružili protestima u različitim dijelovima zemlje.

Izraelski parlament, ili Knesset, odobrio je u ponedeljak početni zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja Vrhovnog suda, uprkos višemjesečnim protestima.

Ministar pravde Yariv Levin najavio je 5. januara reformu pravosuđa koja je uključivala mjere poput smanjenja ovlaštenja Vrhovnog suda i davanja Vladi veće kontrole nad imenovanjem sudija.

Premijer Benjamin Netanyahu prvobitno je odložio reformu 27. marta zbog protesta i štrajkova, navodeći da će se ovo pitanje ponovo razmotriti nakon usvajanja budžeta za 2023/24. krajem maja.

Nakon zaustavljanja pregovora s opozicijom, Vlada je nedavno ponovo pokrenula reformski proces.

Zbog najave reformi, hiljade Izraelaca, uključujući ratne pilote, oficire podmornica i druge elitne jedinice, koji su se protivili promjenama, odlučilo je da se povuče iz dobrovoljne rezervne službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije