Protesti protiv mjera štednje

Radiosarajevo.ba
Protesti protiv mjera štednje

Više hiljada osoba protestovalo je protiv mjera štednje ispred portugalskog parlamenta gdje se zastupnici spremaju izglasati budžet za 2013., stroži nego ikad, prenosi Fena.

"Kažemo ne trojki i njenoj politici", "Treba stati na kraj toj politici prije nego ona stane nama na kraj", moglo se pročitati na transparentima demonstranata, okupljenih na poziv portugalske sindikalne središnjice CGTP. Na svakom protestu, demonstrantima je cilj trojka (EU, MMF i ESB) vjerovnika Portugala, koji prima finansijsku pomoć od maja  2011. godine.

"To je krađa, narod je taj koji plaća", "Blokirane plaće, budućnost pod hipotekom", "Nezaposlenost u Portugalu, nacionalna sramota", skandirali su drugi demonstranti noseći crvene kartone kao znak ozbiljna upozorenja vladi.

Demonstranti su se okupili ispred parlamenta u trenutku kad su zastupnici pristupali posljednjoj raspravi o proračunu za 2013. prije konačnog glasanja.

Zakon o finansiranju za sljedeću godinu, stroži nego ikad, trebao bi omogućiti uštede od 5,3 milijarde eura, ostvarenih s više od 80 posto visokim poreznim nametima, javlja Hina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije