Protesti nakon napada na maloljetnu aktivistkinju

Radiosarajevo.ba
Protesti nakon napada na maloljetnu aktivistkinju

Nakon jučerašnjeg napada na četrnaestogodišnju pakistansku aktivistkinju za ljudska prava, Malalu Yousafzai, pakistanski zvaničnici su ponudili 10 miliona rupija (105.000 dolara) kao nagradu za informacije koje će dovesti do hapšenja napadača na djevojčicu.

Malala Yousafzai, poznata po svom aktivnom zalaganju za obrazovanje i ostala prava ženske djece u Pakistanu, upucana je u glavu dok se sa dvije školske drugarice i učiteljicom vozila u školskom autobusu na sjeverozapadu doline Swat. Odgovornost za napad preuzeli su talibani, koji su naveli da su je napali jer je „promovisala sekularizam“, te najavili da će je ponovo napasti.

Yousafzai se trenutno nalazi u bolnici u Peshewaru, gdje se oporavlja od operacije i nalazi se u nesvjesnom stanju. Jedna od dvije djevojčice koje su se također nalazile u autobusu i dalje je u kritičnom stanju.

Malalu je u bolnici posjetio komandant pakistanske vojske i ministar unutrašnjih poslova, koji su najavili da se napadači neće izvući i da će biti dovedeni pred lice pravde, te podcrtali da je „prošlo vrijeme kad se država klanjala njihovoj uvrnutoj ideologiji“.

Kukavički napad na hrabru aktivistkinju pokrenuo je niz velikih protesta u nekoliko pakistanskih gradova. Protesti su održani u Peshevaru, Multanu i Malalinom rodnom gradu Minagori i Lahoreu. Mnogi su se molili za Malalu, osuđujući napad kao neislamski čin.


Malala Yousafzai

Malala Yousafzai je sa samo 11 godina počela da vodi dnevnik o životu pod vlašću talibanskih militanata koji su preuzeli dolinu Swat 2007. i naredili zatvaranje škola za djevojčice. Pišući pod pseudonimom Gul Makai, ona je za BBC opisivala patnju koju su joj nanijeli militanti, posebno kada su u pitanju njeni pokušaji da nastavi obrazovanje. Iako su talibani 2009. protjerani iz doline Swat, njena porodica kaže da redovno dobijaju prijetnje smrću.

Napad na tinedjžerku je izazvao zgražavanje i osude u Pakistanu i širom svijeta. Predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari je rekao da ovaj napad neće pokolebati odlučnost zemlje da se obračuna sa islamistima ili vladinu odlučnost da podrži obrazovanje žena.

Škole u dolini Swat su zatvorene u četvrtak u znak protesta, a djeca u svim dijelovima zemlje su se u srijedu molila za za brz oporavak Malale.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije