Protest podrške uhapšenim članovima opozicije

Radiosarajevo.ba
Protest podrške uhapšenim članovima opozicije

Gotovo hiljadu pripadnika ruske opozicije protestovalo je u četvrtak u centru Moskve zbog hapšenja nekoliko aktivista na protestu u maju protiv predsjednika Vladimira Putina.

Moskovska policija, koja je rasporedila desetke svojih kamiona zbog ovog skupa u blizini Puškinovog trga, organiziranog na poziv Komiteta 6. maj, organizacije osnovane za odbranu prava demonstranata koje je uhapsila policija toga dana, navela je u saopštenju da je prisutno 400 demonstranata, prenosi AFP.

Za potrebe skupa je postavljena bina s velikim natpisom na kojem se moglo pročitati: "Oni su iza rešetaka da bi tebe uplašili".

Šestog maja, uoči imenovanja Putina u Kremlju, izbili susukobi između demonstranata i policije koja je uhapsila izvjestan broj osoba, među kojima i vođe opozicije. Četrnaest osoba okrivljeno je za "narušavanje javnog reda", "poziva na narušavanje javnog reda" ili "korištenja sile protiv osoba s javnim ovlastima. Dvanaest osoba je još uvijek u pritvoru.

Još dva pripadnika opozicije su uhapšena u četvrtak u okviru istrage o ovim incidentima, prema saopćenju ruskog istražnog komiteta.

„Nikakav kompromis nije moguć poslije ovih hapšenja“, izjavio je tokom skupa opozicioner Sergej Udalcov, vođa Fronta ljevice. „Oni su nam objavili rat“, dodao je on.

Demonstranti su izvikivali slogane "Rusija bez Putina" i druge, mašući transparentima na kojima je pisalo "Sloboda političkim zatvorenicima".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije