Pronađeno 41 tijelo iz francuskog Airbusa

Radiosarajevo.ba
Pronađeno 41 tijelo iz francuskog Airbusa

U Atlantskom okeanu do sada su pronađena tijela 41 putnika, od ukupno 228 putnika i članova posade Air Franceovog aviona koji je pretprošlog ponedjeljka misteriozno nestao s radarskih ekrana nakon poljetanja iz Rio de Janeira za Pariz.

Prva pronađena tijela su helikopterom prebačena na ostrva u brazilskom arhipelagu Fernando de Noronha, koji se nalazi na oko 354 kilometara od brazilske obale, dok će kasnije biti prebačena u brazilski grad Recife, jednu od glavnih luka na Atlantiku, u kojem se nalazi privremena mrtvačnica, prenosi u srijedu BBC.

Istražitelji se nadaju da će na osnovu zuba i DNK testova moći da utvrde identitet putnika pa su u tom cilju od rođaka putnika uzeti uzorci krvi kako bi se ovaj proces ubrzao.
Ronioci brazilske ratne mornarice su u ponedjeljak pronašli dio repa aviona, a do sada su pronađena i sjedišta iz putničke kabine. Tijela i ostaci aviona su pronađeni na oko 1.000 kilometara sjeveroistočno od ostrva Fernando de Noronha.

SAD u Brazil šalje dva izuzetno napredna uređaja koja mogu da pomognu u potrazi za "crnom kutijom" iz nestalog aviona, budući da mogu da detektuju signale iz kutije s podacima i zapisima o letu do dubine od 6.100 metara. "Crne kutije" šalju signale 30 dana.

Očekuje se da će se u srijedu brazilskim i francuskim timovima koji tragaju za "crnom kutijom" Air Franceovog aviona koji je doživeo nesreću pridružiti i jedna francuska nuklearna podmornica.

U utorak je javljeno da francuska kompanija Air France i drugi avio prevoznici zamjenjuju na Airbusovim avionima uređaje za mjerenje brzine koji su mogli da šalju pogrešne informacije kompjuterima u avionu koji se srušio, naveo je BBC.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije