'Pronađeni dijelovi tijela ne ukazuju na eksploziju'

Anadolija
'Pronađeni dijelovi tijela ne ukazuju na eksploziju'
Šef egipatske forenzičke agencije Hisham Abdel-Hamid demantovao je današnje izvještaje da dijelovi tijela, pronađeni nakon pada aviona EgyptAira sa 66 putnika i članova posade, ukazuju na eksploziju.

"Šta god je objavljeno u vezi s tim neosnovano je i čista pretpostavka", rekao je Abdel-Hamid u izjavi za egipatsku novinsku agenciju MENA.

Ranije je neimenovani egipatski stručnjak za forenziku izjavio za medije da ljudski dijelovi tijela pronađeni nakon pada aviona ukazuju da se u letjelici dogodila eksplozija koja je prouzrokovala njen pad.

Neimenovani stručnjak dio je egipatskog tima istraživača i lično je pregledao ostatke tijela u mrtvačnici u Kairu. Naveo je da su svih 80 pronađenih dijelova tijela, koji su dopremljeni u Kairo, mali i da "nema nijednog čitavog dijela tijela, kao što je ruka ili glava".

"Logično objašnjenje bi bilo da se avion srušio usljed eksplozije“ zaključio je.

Avion sa 66 putnika i članova posade, u četvrtak 19. maja, na letu iz Pariza prema Kairu nestao je iznad istočnog Mediterana, nakon što je ušao u egipatski vazdušni prostor. Nedugo zatim utvrđeno je da je avion pao u Sredozemno more.

Spasilački timovi pronašli su nekoliko vanjskih dijelova letjelice, sjedišta iz aviona, lične stvari putnika te nekoliko tijela.

Potraga je usmjerena na trup aviona za kojeg se vjeruje da je na morskom dnu, a u kojem se nalaze crne kutije koje će otkriti uzroke pada aviona.

Jučer je egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi naložio angažman egipatske podmornice koja može pretraživati na 3.000 metara ispod mora.

U ponedjeljak je Francuska služba za istrage avionskih nesreća (BEA) saopćila kako je pilot koji je upravljao avionom zatražio od egipatskih kontrolora leta da mu omoguće prinudno slijetanje nekoliko trenutaka prije pada aviona.

Prema podacima aviokompanije, u avionu se nalazilo 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana, te po jedan državljanin Velike Britanije, Belgije, Portugala, Alžira, Čada, Kanade, Sudana, Kuvajta i Saudijske Arabije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije