Pronađena japanska superpodmornica, nestala 1946. godine

Radiosarajevo.ba
Pronađena japanska superpodmornica, nestala 1946. godine

Naučnici koji su proučavali vode Tihog okeana uz obale Havaja otkrili su japansku podmornicu iz Drugog svjetskog rata, tadašnje tehnološko čudo koje je trebalo učestvovati u napadu na Panamski kanal no potopile su je američke snage, javlja Fena

Jedna od najvećih podmornica sagrađena u to vrijeme u klasi Sen Toku dugačka 122 metra pronađena je u augustu na jugozapadnoj strani otoka Oahu, a nestalom se smatra od 1946. godine, objavili su naučnici s havajskog univerziteta u Manoi. 

Podmornica I-400 i njen par I-401, koja je pronađena 2005. u blizini Oahua, mogle su oploviti svijet 1,5 puta bez uzimanja goriva i prenositi tri bombardera sa sklopivim krilima koja su se mogla lansirati nekoliko minuta nakon izranjanja, kažu naučnici. 

FOTO: Operationstormbook.com

Slučajno otkriće podmornice na dubini od 700 metara riješilo je zagonetku njenog potonuća. Naišli smo na nju dok smo tragali za drugim ciljevima. Kao da smo ugledali morskog psa kako se odmara, kazao je istraživač Jim Delgado koji je učestvovao u otkriću podmornice. 

Američka mornarica zarobila je ukupno pet japanskih podmornica na kraju Drugog svjetskog rata i dopremila ih je u Pearl Harbour na inspekciju. Podmornica I-400 pretrpjela ja pogodak torpedom i potonul, prenose agencije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije