Pronađen eksploziv u torbi na aerodromu u Pennsylvaniji, muškarac uhapšen

1
Radiosarajevo.ba
Pronađen eksploziv u torbi na aerodromu u Pennsylvaniji, muškarac uhapšen
Foto: You Tube/Screenshot / Muškarac optužen za posjedovanje eksploziva

Muškarac iz Pennsylvanije suočava se s federalnom kaznenom prijavom nakon što je prijavio kofer s eksplozivnom napravom skrivenom u torbi na letu za Floridu, saopćile su vlasti.

Marc Muffley (40) optužen je za posjedovanje eksploziva na aerodromu, te posjedovanje ili pokušaj postavljanja eksplozivne ili zapaljive naprave u avion, navodi se u kaznenoj prijavi.

Tužitelji tvrde da je materijal pronađen u koferu koji je Muffley prijavio u ponedjeljak 27. februara, na međunarodnom aerodromu Lehigh Valley na let 201 Allegiant Aira, koji je letio za međunarodni aerodrom Orlando Sanford na Floridi, piše The Washington Post.

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Sjajna igra i sigurna pobjeda Studenata nad Slobodom

Nakon upozorenja tokom sigurnosne provjere, vrećica je pregledana i otkriveno je da je u koferu skrivena "kružna smjesa" promjera oko tri inča omotana u papir poput voska i prozirnu plastičnu foliju.

FBI-jev tehničar za bombe pregledao je spoj rendgenskim zrakama i zaključio da sadrži granulirani prah koji je u skladu s "komercijalnim vatrometom" i "za koji se sumnja da je mješavina bljeskajućeg praha i tamnih granula koji se koriste u komercijalnom vatrometu."

Na njega je bio pričvršćen "brzi fitilj" sličan fitilju za svijeću, očito dio izvorne proizvodnje smjese, kao i "hobi fitilj" koji gori sporije i čini se da je dodan nakon proizvodnje, rekle su vlasti.

Vlasti su rekle da su zaključile da su i crni barut i bljeskavi prah "osjetljivi na zapaljenje zbog topline i trenja te predstavljaju značajan rizik za avion i putnike", navodi se u kaznenoj prijavi.

Prtljaga je također sadržavala "limenku butana, upaljač, lulu s ostacima bijelog praha, bežičnu bušilicu s bežičnim baterijama i dva GFCI izlaza zalijepljena crnom trakom", rekle su vlasti.

GFCI utičnice su vrsta prekidača.

Vlasti su rekle da je Muffley pozvan preko razglasa aerodroma i nedugo nakon toga viđen je kako napušta zračnu luku. Ušli su mu u trag do adrese u Lansfordu gdje ga je uhapsio FBI u ponedjeljak 27. februara, kasno navečer.

FBI: "Laboratorijska nesreća" u Kini mogući izvor početka pandemije COVID-19

FBI: "Laboratorijska nesreća" u Kini mogući izvor početka pandemije COVID-19

Dužnosnici su rekli da on ostaje u pritvoru čekajući saslušanje o vjerovatnom uzroku i saslušanje o pritvoru u četvrtak u 13:30. u Allentownu, a Muffley je prisustvovao putem videokonferencije.

U srijedu 1. marta, je ostavljena poruka za Muffleyjevog saveznog javnog branitelja, Timothyja Wrighta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije