Proglašeno tromjesečno vanredno stanje nakon dva odvojena teroristička napada

Anadolija
Proglašeno tromjesečno vanredno stanje nakon dva odvojena teroristička napada
Predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi proglasio je tromjesečno vanredno stanje u zemlji nakon dva odvojena smrtonosna bombaška napada na crkve.

Predsjednik Sisi je najavio odlučnu borbu protiv terorizma i svih stranih sila koje, kako je kazao, žele destabilizaciju Egipta.

Iako je Sisi već proglasio vanredno stanje, ustav Egipta nalaže da tu odluku većinom glasova odobri i parlament.

Dvije koptske crkve u egipatskim gradovima Tanta i Aleksandrija danas su na praznik kada kršćani slave dan ulaska Isusa Krist u Jerusalem bile mete bombaških napada za koje je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIS.

Prvi napad se dogodio tokom današnje mise u crkvi St. George u sjevernoiračkom gradu Tanta, a u napadu je, prema posljednjim informacijama, poginulo najmanje 27, a ranjeno 78 osoba.

Nekoliko sati kasnije bombaš samoubica je izveo i napad ispred koptske katedrale St. Mark u Aleksandriji, a u toj eksploziji je ubijeno najmanje 16, a ranjena 41 osoba.

Policija je saopćila kako je samoubica aktivirao eksploziv na sebi nakon što su ga policajci zaustavili u nakani da uđe u crkvu. Među poginulima su i najmanje četvorica policajaca.

U momentu napada u crkvi se nalazio i koptski papa Tawadros II, koji nije povrijeđen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije