Procurile fotografije iz Bjelorusije: Navodno riječ o velikom vojnom kampu, Prigožin poslao poruku

1
Radiosarajevo.ba
Procurile fotografije iz Bjelorusije: Navodno riječ o velikom vojnom kampu, Prigožin poslao poruku
FOTO: Twitter / Vojni kamp u Bjelorusiji

U javnost su procurile fotografije vojnih kampova u Bjelorusiji, gdje će vjerojatno biti smješteni plaćenici iz Wagner grupe Jevegnija Prigožina.

Fotografije je objavila Sirena, nezavisni ruski medij, a navodno ih je snimio neko od lokalnog stanovništva. Riječ je o šatorima M-30 s drvenim krevetima i podovima, a svaki šator predviđen je za smještaj do 60 osoba i može se postaviti za manje od 30 minuta.

"Prije nekoliko dana izbrojali smo oko 298 šatora na satelitskim snimkama kampa u selu Ceĺ. Obzirom na broj šatora, možemo reći da kamp može primiti oko 8000 ljudi", potvrdili su iz Hajuna, bjeloruske vojne promatračke skupine.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Ruski medij Verstka također je izvijestio da se u Bjelorusiji grade kampovi za smještaj wagnerovaca kao rezultat sporazuma Jevgenija Prigožina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Inače, Prigožin se oglasio u ponedjeljak te je pozvao rusku javnost da stane u odbranu njegovih paravojnih jedinica dok skupina nastavlja regrutirati trupe za rat u Ukrajini. Prigožin se obratio na Telegramu po drugi put otkako je prošlog mjeseca vodio pobunu protiv ruskog vojnog vrha te naglasio da "trebaju podršku više nego ikada".

Također, u ponedjeljak je Wagner aktivno tražio regrute za obuku u južnoj ruskoj regiji Krasnodar, barem ako je vjerovati oglasima grupe na Telegramu. Tako se nude "slobodna radna mjesta" uključujući i ona za prestižnu jedinicu koja se bori u "zoni specijalne vojne operacije". Obuka bi trajala tri sedmice u selu Molkino u južnoj Rusiji prije raspoređivanja, a potencijalnim novim borcima Wagnera rečeno je da izbrišu sve račune na društvenim mrežama jer je proces zapošljavanja "postao kompliciraniji".

Šef CIA-e nazvao glavnog ruskog obavještajca zbog pobune Wagnera

Šef CIA-e nazvao glavnog ruskog obavještajca zbog pobune Wagnera

Ovi novi Prigoženovi potezi dolaze usprkos dogovoru, čije je detalje otkrio sam Vladimir Putin, po kojem su wagnerovci trebali birati između potpisivanja ugovora s ruskim ministarstvom odbrane, odlaska kući ili praćenja Prigožina u egzilu u Bjelorusiju.

Ipak, Prigožin je u svojoj glasovnoj poruci objavljenoj u ponedjeljak jako pazio da ne izazove Kremlj i suzdržao se od bilo kakvih kritika, dok je branio svoj "marš pravde" prema Moskvi prošlog mjeseca kao pokušaj borbe protiv izdajnika i "mobiliziranja društva".

"Uskoro ćete vidjeti naše sljedeće pobjede na frontu", zaključio je Prigožin u svojoj poruci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije