Pročitajte uznemirujuće izjave izraelskih političara: "Pobiti čudovišta; Djeca u Gazi su sama kriva"

18
Radiosarajevo.ba
Pročitajte uznemirujuće izjave izraelskih političara: "Pobiti čudovišta; Djeca u Gazi su sama kriva"
Foto: EPA - EFE / Djeca meta napada izraelske vojske

Turska radiotelevizija (TRT) u potresnoj objavi na Instagramu podsjetila je na jezive izjave koje su u proteklih mjesec dana, otkako traje napad Izraela na Gazu - kao odgovor na zločin koji je počinio Hamas 7. oktobra, davali izraelski političari.

Kako su istakli, bio je to mjesec retorike nasilja, mržnje i rasizma.

Pa je tako Amichai Eliyahu, izraelski ministar baštine, izjavio 5. novembra da je korištenje nuklearne bombe u palestinskoj Gazi "opcija", nazvao je Palestince u Gazi "čudovištima" i izrazio svoje protivljenje da se dozvoli bilo kakva humanitarna pomoć opkoljenoj enklavi, nakon čega je suspendovan sa sjednica vlade.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Organizacija islamske saradnje (OIC), kao i nekoliko arapskih zemalja, osudili su Eliyahuove izjave, rekavši da se sastoje od "ekstremizma i govora mržnje, poticanja na nasilje, organiziranog terorizma i zločina genocida koji izraelska okupacija svakodnevno čini protiv palestinskog naroda". Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abu Zeid također je opisao retoriku kao "nasilje, mržnju i rasizam".

Amichai Freidman, pak, izraelski vojni rabin govorio je "ova zemlja je naša, uključujući Gazu i Liban, kompletna obećana zemlja - uskoro ćemo se vratiti", dok je američki kongresmen Brian Mast rekao da u sukobu s Izraelom nema "nedužnih palestinskih civila".

Galit Distel Atbaryan, do prije dvije sedmice ministrica informacija u Vladi Izraela, koju su nazivali izraelskim Goebbelsom i poslanica izraelske vladajuće stranke Likud, pozvala je da se cijela Gaza izbriše sa zemlje, a da se njene stanovnike protjera u Egipat ili pobije. Meirav Ben-Ari, zastupnica u izraelskom Knessetu, izjavila je da su djeca Gaze sama kriva za ovu situaciju (?!), dok je njen kolega iz Knesseta Ariel Kallner poručio: "Nakba! Nakba koja će zasjeniti onu iz 1948. Nakba u Gazi i nakba svima koji se usude učestvovati".

Također, Yoav Gallant, izraelski ministar odbrane, kazao kako se bore protiv "ljudskih životinja i postupaju u skladu s tim". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije