Katolička škola zabranila djevojčici da dolazi na časove zbog umetaka u kosi

Radiosarajevo.ba
Katolička škola zabranila djevojčici da dolazi na časove zbog umetaka u kosi
Jedanaestogodišnjoj devojčici zabranjeno je da neko vrijeme pohađa časove u privatnoj Katoličkoj školi, jer kako navodi školska administracija "nadogradnjom kose i stilom odijevanja ona je prekršila kod oblačenja."

Spremna prvog školskog dana ponovo da prošeta hodnicima Hrišćanske Kraljevske osnovne škole, Faith Fenidi nije znala da je došlo do promjene u kodu oblačenja, zbog čega je odmah završila u direktorovoj kancelariji, zajedno s njenim roditeljima i bratom.

Nakon što je Faith rečeno da ne dolazi u školu, njen brat Stiven snimak ovog incidenta postavio je na svoj Facebook profil, izazivajući ljutnju zbog rasnih implikacija koje bi ovo novo pravilo oblačenja moglo imati.

"Moja sestra Faith i mnoge druge obojene devojčice nose ekstenzije. Ona već dve godine ide u ovu školu i nosi ih. Ali tokom letnjeg raspusta, škola je tajno dodala da su nadogradnja kose i umetci zabranjeni - rekao je Stiven i dodao da umetci omogućavaju njegovoj sestri da lakše održava kosu.

Kako možete da donijeti ovu odluku, a da prethodno ne razgovarate o tome, pita se Stiven.

"To je zato što vas nije briga, a ovo predstavlja još jednu barijeru za obojene ljude. Ova odluka će mnogo više utjecati na obojenu nego na bijelu djecu", zaključio je Faith brat.

Ova situacija je drugačija od ostalih škola koje su dospjeli u naslove medija zbog načina na koji studenti mogu nositi svoje frizure. Nedavno, šestogodišnji dečak s Floride izbačen je iz škole jer je imao dredove. Međutim, ova Katolička škola iz Louisiane, navodno, istaknula je da je problem kod Faith što je u njenu kosu ugrađena veštačka kosa.

Arhiepiskopska biskupija New Orleansu plasirala je pisanu izjavu u utorak u kojoj piše:

"Hrišćanska Kraljevska osnovna škola ima pravilo koje kaže Dječaci i djevojčice: Đacima je jedino dozvoljeno prirodno nošenje frizura. Ova politika poslata je svim roditeljima tokom ljetnog raspusta i opet, pre prvog dana škole. Osim toga, rukovodstvo škole pričalo je s roditeljima kako bi se osigurala saglasnost.

Školska administracija dodatno je rekla da je porodica bila informirana o pravilu koje je njihova kćerka prekršila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije