Pritvor za Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa

Radiosarajevo.ba
Pritvor za Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa

Švedski sud odredio je u četvrtak pritvor Julianu Assangeu, osnivaču internet stranice WikiLeaks koji objavljuje povjerljive dokumente, zbog sumnje da je počinio silovanje i druge seksualne zločine, što ovaj odbacuje.

Poslije ovoga će vjerovatno uslijediti izdavanje evropskog naloga za hapšenje Assangea, australskog državljana - rekao je njegov advokat Biorn Hurting koji je dodao kako njegov klijent tvrdi da je potpuno nevin, prenosi Reuters.

Hurting nije htio da kaže gdje se nalazi njegov klijent, ali je rekao da će prije ili kasnije morati da dođe u Švedsku, ukoliko se "ovaj zakonski cirkus" nastavi, pranosi Fena.

Švedsko tužilaštvo počelo je u septembru istragu o Assangeu zbog navodnog silovanja, seksualnog zlostavljana i nezakonite prinude, a zahtjev za pritvor podnesen je da bi osumnjičeni bio ispitan, rečeno je iz tužilaštva.

Assange, koji za optuže kaže da su neosnovane, nekoliko puta je do sada boravio u Švedskoj jer je u toj zemlji namjeravao da osigura sjedište svoje firme zbog strogih zakona te zemlje o zaštiti novinara.

Assange je rekao da su ga australske obavještajne službe još prije iznošenja ovih optužbi upozorile da bi mogao biti žrtva kampanje diskreditacije.

WikiLeaks je izazvao bijes Pentagona kada je objavio dokumente vezane za američke intervencije u Iraku i Afganistanu.

U oktobru je WikiLeaks objavio skoro 400.000 povjerljivih američkih dokumenata o ratu u Iraku koji pokazuju, po Assangeu, da je u Iraku stradalo 15.000 civila više nego što se mislilo.

Assange je ovog mjeseca izjavio da će možda zatražiti politički azil u Švicarskoj.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije