Pripadnici sirijske vojske pogubili 126 osoba u Tartusu

Radiosarajevo.ba
Pripadnici sirijske vojske pogubili 126 osoba u Tartusu


Pripadnici sirijske vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu pogubli su oko 126 osoba u blizini grada Tartusa, navedeno je u saopćenju Sirijskog lokalnog komiteta (LCC), javio je dopisnik agencije Anadolija.

Isti izvor je naveo da su snage odane Assadovom režimu izvršile više napada u oblasti Banias Ras al-Nabea, te da među ubijenih 126 osoba ima značajan broj žena i djece.

Liban i Turska, oko dvije godine kontinuirano prihvataju sirijske izbjeglice, smještajući ih u kolektivne kampove u pograničnim područjima i nudeći im smještaj i osnovne životne potrepštine, uz mogućnost nastavka obrazovanja za najmlađe

Prema navodima LCC-a, neki od stambenih objekata u tom dijelu zemlje, služe za odlaganje tijela ubijenih, a preživjeli pokušavaju prebjeći u Homs. Karakterišući događaj kao pokolj, LCC je saopštio i da su pripadnici sirijske vojske opkolili Banias. Informacije o napadima i stradalima potvrdio je i Observatorij za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) i Generalno revolucionarno vijeće Sirije. U saopštenju SNHR-a izražena je bojazan zbog mogućnosti povećanja broja smrtno stradalih.

Produbljena izbjeglička kriza

Sve teža situacija sa kojom su suočeni civili u Siriji odrazila se i na stanje izbjeglica iz te zemlje koje borave u susjednim zemljama.

Sirijci smješteni u Libanu okupili su se ispred zgrade libanske vlade, tražeći više prava u toj zemlji. Sirijske izbjeglice su zatražile više pažnje libanskih vlasti budući da se njihovo stanje u toj zemlji pogoršava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije